Hlavní obsah

Pražská koalice je mrtvá. Byla jako chromá kachna, prohlásil Sobotka

Praha
Aktualizováno

Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, lidovci a STAN) v Praze definitivně skončila. Zástupci ČSSD uvedli, že ztratili důvěru k Trojkoalici a situaci označili za rozvod. Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že tak vygradovaly problémy, které koalice měla už delší dobu. Podle ANO Trojkoalice nevysvětlila své chování na zastupitelstvu. Hnutí chce o řešení jednat společně se soc. dem. Vylučuje nicméně spolupráci s TOP 09.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražská primátorka Adriana Krnáčová

Článek

ČSSD v úterý opustila jednání. „Naše důvěra ke koalici je na bodě mrazu, koaliční partneři se nemají podvádět,” řekl předseda klubu zastupitelů soc. dem. Karel Březina.

Sociální demokraté chtějí podle svých slov koalici, která bude řešit problémy Prahy, a ne jen politikařit.

„Koalice definitivně skončila a teď se začíná s čistým stolem,” řekl zastupitel za ČSSD Miloslav Ludvík. „Jsme svědky regulérního rozvodu,” dodal. Podle něj není možné chodit na zastupitelstvo, aniž by se vědělo, o čem se bude jednat a kdo co podpoří.

ANO chce o případné budoucí spolupráci jednat se všemi, kromě TOP 09. „Nevylučuju nic, protože to je politické rozhodnutí. Budeme se snažit postavit takovou koalici, aby byla pevná a vydržela další jednání,” řekla po úterní schůzce primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

„Chromá kachna”

„Koalice na magistrátu působila už delší dobu dojmem chromé kachny. ČSSD se ji snažila udržet při životě, dělala kompromisy v zájmu fungování vedení Prahy,” řekl Právu premiér Bohuslav Sobotka.

Spory v koalici

Spory v koalici eskalovalo odvolání čtveřice radních včetně náměstka primátorky Matěje Stropnického (SZ). [celá zpráva]

Na počátku listopadu se ANO s ČSSD a Trojkoalicí dohodly, že chtějí pokračovat v jednání. Dva dny nato však dohody padly, když strany nedodržely domluvený postup ohledně hlasování o programu jednání. [celá zpráva]

Na další schůzce již ČSSD označila situaci za rozvod.

Sobotka dodal, že se jeho strana snažila udržet koalici při životě, což už ale není možné, protože koaliční strany hlasují v podstatných věcech odlišným způsobem.

„Je potřeba začít jednat znovu, s čistým stolem a na tahu je ANO, které má primátorku a nejsilnější klub. ČSSD je připravena s ANO komunikovat a hledat řešení v zájmu občanů Prahy. Musí ale jít o řešení dostatečně stabilní,“ uvedl předseda vlády.

Čekali jsme to, tvrdí Trojkoalice

„Došlo na naše slova, že koalice je mrtvá,” uvedl v reakci na odchod ČSSD předseda klubu Trojkoalice Petr Štěpánek.

Zástupci ČSSD i Trojkoalice shodně tvrdí, že by měla vzniknout silná koalice s jasnou podporou.

Pražská koalice má problémy už několik týdnů od chvíle, kdy zastupitelé na nočním jednání odvolali několik radních. Strany pak střídavě tvrdily, že koalice dál jedná o svém trvání, případně že strany jednají s někým jiným.

Nemohlo to dopadnout jinak, zní z opozice

„Sociální demokraté dnes potvrdili to, co všichni ostatní věděli už dávno,“ glosoval rozpad koalice předseda pražské ODS Filip Humplík.

„Byla to jen otázka času. Míra neschopnosti a politické hlouposti této koalice byla tak velká, že to nemohlo jinak dopadnout. Praha si takovou koalici nezaslouží,“ dodal místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

V pětašedesátičlenném zastupitelstvu má hnutí ANO od podzimních voleb 17 mandátů, 12 klub TOP 09 a nezávislých. Po osmi je zastupitelů Trojkoalice, ODS a ČSSD. V zastupitelstvu jsou dále čtyři piráti, čtyři komunisté a čtyři nezávislí. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice dosud měla na pražské radnici většinu jediného hlasu.

Reklama

Související články

Je koalice v Praze mrtvá? Nikdo neví

Trvá, nebo netrvá pražská koalice soc. dem, ANO a Trojkoalice? Politici v hlavním městě si po páteční noční řeži nejsou sami jisti, moudřejší prý budou...

Výběr článků

Načítám