Hlavní obsah

Je koalice v Praze mrtvá? Nikdo neví

Právo, Petr Janiš

Trvá, nebo netrvá pražská koalice soc. dem, ANO a Trojkoalice? Politici v hlavním městě si po páteční noční řeži nejsou sami jisti, moudřejší prý budou v úterý, až se sejdou vyjednavači. Každopádně se ale podle nich bude muset obměnit rada hlavního města.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražská primátorka Adriana Krnáčová

Článek

„Chceme hlavně od partnerů vědět, jestli koaliční smlouva trvá, nebo netrvá. Jsme připraveni jednat se všemi politickými subjekty na magistrátu,“ prohlásil v pondělí po setkání zastupitelského klubu ANO jeho předseda Michal Hašek. Vratká koalice babišovců, ČSSD a Trojkoalice má těsnou většinu 33 hlasů z 65.

„Pakliže máme platnou koaliční smlouvu, měli bychom jednat v rámci smlouvy. Až když všechno selže a nebudeme schopni vyjednat nějaký formát uspokojivý pro všechny, tak můžeme začít jednat na nějakém jiném půdorysu,“ řekla Právu primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Právě babišovci si v pondělí vyříkávali, proč hlasovali při pátečním odvolávání radních nejednotně, což nakonec stálo i křeslo Haška. Šéf zastupitelů v pondělí novináře ujistil, že klub ANO už bude vystupovat jednotně a v úterý se oficiálně zeptá Trojkoalice a soc. dem., zda koaliční smlouva i nadále platí.

Vyjednavač ke Kleslové

Babišovci v pondělí přijali usnesení, podle něhož vyjednavačem o koalici nemusí být po boku Krnáčové a Haška jen šéfka pražského ANO Radmila Kleslová, ale může ji doplnit některý z místopředsedů, konkrétně před novináře předstoupil radní za ANO Radek Lacko.

Pokud by to mělo být na původním půdorysu, tak určitě neve stejném personálním složení
zastupitel ANO Patrik Nacher

ANO se chce především udržet ve vedení metropole. Hašek zůstává předsedou klubu, řekl, že nevidí, že by se dopustil chyby. Ozvaly se přitom hlasy, že klub vůbec nevěděl, jak se má při odvolávání radních zachovat, z čehož někteří vinili Haška.

„Ta situace se prostě stala, nebudu zakrývat, že nás to všechny zaskočilo, nicméně tu situaci chceme řešit,“ uvedl Hašek, odmítl však, že by ANO jako první porušilo koaliční smlouvu.

Jiné personálie, otázku, koho nominovat do rady na Haškem uprázdněné místo, ANO neřešilo. „Pokud by to mělo být na původním půdorysu, tak určitě ne ve stejném personálním složení,“ řekl Právu zastupitel za ANO Patrik Nacher s tím, že každá ze stran by měla dát na koaliční oltář svůj personální ústupek.

Kolínská: Stropnický do rady patří

Personální nouze se může týkat osmičlenných klubů ČSSD a Trojkoalice. Petra Kolínská, místostarostka Prahy 6, v níž dostali zelení výpověď z koalice, však za předčasnou označila úvahu, že by mohla být nominována místo odvolaného náměstka Matěje Stropnického (Trojkoalice, SZ). Podle ní Stropnický do městské rady patří a personálie se ještě zdaleka neřeší.

Některá jednání o nové koalici se už rozeběhla. „Zatím je to takové oťukávání se všemi. Myslím, že to tento týden k vážnějšímu jednání nedospěje,“ reagoval šéf klubu TOP 09 Václav Novotný.

V pondělí se sešla Trojkoalice s piráty, řešily se prý programové otázky. „Nepodpoříme radu, v níž by byla ČSSD, ODS nebo KSČM,“ zopakoval postoj předseda klubu pirátů Jakub Michálek. Případná koalice ANO, TOP 09 a Trojkoalice by měla pohodlnou většinu 41 hlasů, proti spolupráci babišovců s TOP 09 jako symbolem starých pořádků se vyslovil předseda hnutí Andrej Babiš.

Dolínek: Byla to dětská odveta

Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) řekl, že reakce na odvolání náměstka Matěje Stropnického (SZ), kvůli níž kromě Haška skončily i radní soc. dem. Irena Ropková a Hana Nováková, byla jako dětská odveta na pískovišti. Vinu za to přičetl zeleným. „Plně jsem vyjmul lidovce a STAN z této věci,“ dodal poslední zástupce ČSSD v městské radě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Náměstek pražské primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Podle Dolínka nemá Stropnický pravdu, když své odvolání vysvětlil spojením lidí okolo Kleslové a pražské ČSSD kvůli pražským pozemkům. „Soc. dem. bude hlasovat pro všechny body, které předložil k územnímu plánu, jak jsou navrženy,“ řekl Právu Dolínek s tím, že pokud Stropnický tvrdí opak, jedná se o lež.

Šéf trojkoaličních zastupitelů Petr Štěpánek (SZ) uvedl, že ČSSD a část ANO patrně předpokládaly, že se Trojkoalice po odvolání Stropnického rozpadne. To se však nestalo. Podle Štěpánka závisí osud koalice i na vývoji v ANO. „ANO si musí napřed vyřešit vnitřní bezvládí v klubu,“ sdělil Právu Štěpánek s tím, že do té doby koaliční schůzka nemá smysl.

Reklama

Výběr článků

Načítám