Hlavní obsah

Dolínek: Stropnický nejednal v zájmu Prahy

– Praha
Novinky, zpe

Nyní už bývalý radní pro územní rozvoj a územní plán Matěj Stropnický (SZ) nejednal na magistrátu v zájmu města. Tvrdí to náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD), který se paradoxně odvolává na kritiku z řad opozice, zejména ze strany bývalého primátora Tomáše Hudečka. Stropnický byl v noci na pátek spolu s dalšími třemi radními nečekaně odvolán pražskými zastupiteli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Náměstek pražské primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD)

Článek

Může koalice v Praze v současné chvíli ještě fungovat?

To je otázkou. Důležité je vědět, že co se týká pana Stropnického, tak ta kritika tentokrát nezaznívala z řad koalice, jako v minulých měsících, ale byl velmi důkladně rozebrán ze strany opozice. Nejtvrdší projev proti němu měl asi bývalý primátor Tomáš Hudeček. Naproti tomu mě mrzí, že řada opozičních zastupitelů pochválila práci kolegyně Ireny Ropkové (radní pro školství a sociální politiku), a přesto hlasovali pro její odvolání.

Proč si myslíte, že tak hlasovali?

Co se týká TOP 09 a ODS, měli striktní pravidlo, že hlasovali pro odvolání každého. Proti tomu Piráti, komunisté a někteří další selektovali. Pro odvolání však hlasovala celá Trojkoalice. Bylo tam vidět, že jakmile byl pan Stropnický odvolán, ihned jako reakci na to podpořila Trojkoalice odvolání Ropkové. Přijde mi, že to nemá politickou úroveň. Bylo velmi neseriózní, že hlasovali tak, aby se pomstili.

Proti Stropnickému hlasovalo 12 členů klubu ANO a osm ze sociální demokracie. Není to vypovězení koaliční smlouvy?

My jsme ho kritizovali již dlouhodobě. V noci byla zásadní kritika opozice, a to nás utvrdilo v tom, že jeho konání není v zájmu města. Vtipně to glosoval někdo z kolegů, když řekl: ,Jak by město mohl vést někdo, kdo ho vlastně nemá rád?‘.

Jestliže někdo vypověděl koaliční smlouvu, tak to rozhodně nejsme my. Protože my jsme v případě dalších deseti kolegů zastupitelů hlasovali tak, že jsme nebyli pro jejich odvolání. Jde pouze o kolegu Stropnického, kde jsme už několikrát vyzývali ke změně. Pan Hudeček tam dokonce v nějakých bodech dokázal, že ovlivňoval rozhodování Institutu plánování a rozvoje Prahy (IPR).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Matěj Stropnický

Myslíte, že ani Strana zelených to nebude brát jako vypovězení koaliční smlouvy?

Oni to můžou brát lecjak. Ale pan Stropnický v lednu nehlasoval pro tendr na odpady, pan Stropnický mediálně napadal ANO a ČSSD, z koaliční smlouvy si udělal trhací kalendář a používal ji jen v těch bodech, které se mu hodily. Takže porušování koaliční smlouvy ze Strany zelených, nemyslím ze strany lidovců a Starostů, probíhalo soustavně. Teď se nemůže divit, že lidé zareagovali tak, jak se on choval ke koaliční smlouvě.

Dokážete si představit spolupráci s TOP 09, o které se už několikrát v médiích mluvilo?

Je to hrozně čerstvé. Nyní budeme řešit kompetence, aby se rada nezastavila a aby město fungovalo. O dalších krocích se můžeme bavit třeba o víkendu.

Podle vás tedy Praha může fungovat bez problémů?

Zastupitelstvo zasedá za 14 dní – to není žádná šibeniční lhůta. V tuhle chvíli je důležité, že koalice nepadla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám