Hlavní obsah

Kleslová bere v pražských firmách 360 tisíc měsíčně, tvrdí Piráti

Právo, Novinky, zpe, rsk
Praha
Aktualizováno

Bývalá místopředsedkyně hnutí ANO a starostka Prahy 10 Radmila Kleslová podle Pirátů „neždímá” jen státní firmy, ale i ty pražské. Z působení v nich má měsíčně 360 tisíc, tvrdí pražský zastupitel Pirátů Mikuláš Ferjenčík. Strana ve čtvrtek na zastupitelstvu navrhne odvolání Kleslové z funkcí v pražských firmách. Kleslová tvrdí, že jde o pokračování dehonestační kampaně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéfka pražské organizace ANO Radmila Kleslová

Článek

„Z obchodního rejstříku jsme zjistili výši příjmů předsedkyně pražského ANO Radmily Kleslové z pozic v pražských firmách. Částku 360 tisíc korun měsíčně, kterou Kleslová za angažmá v pražských firmách dostává, považujeme za skandální a na zítřejším (čtvrtečním) zasedání pražského zastupitelstva navrhneme odvolání Kleslové z funkcí v pražských firmách,” uvedl Ferjenčík.

Kleslová je členkou představenstva Pražské teplárenské a předsedkyně dozorčí rady Pražské energetiky (PRE).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V těch městských firmách nesedím sama, ale sedí tam i zástupci ČSSD a Trojkoalice, kteří berou úplně tytéž peníze.
Radmila Klaslová (ANO)

Za funkci v Pražské energetice dostává podle Pirátů měsíčně 35 tisíc korun. „PRE ale pravidelně každý rok vyplácí členům dozorčí rady tantiémy ve výši 15 miliónů Kč. Po rozpočítání na osobu na měsíc to vyjde na dalších 155 tisíc měsíčně,” uvedli Piráti.

Za funkci v představenstvu Pražské teplárenské bere podle nich 62 tisíc měsíčně. „Představenstvo navíc každý rok opět dostává tantiémy ve výši 6,5 miliónu. Po rozpočítání to vychází na 108 000 Kč měsíčně,” sdělili Piráti.

Zástupci dalších stran berou totéž, brání se Kleslová

Podle Kleslové jde o pokračování dehonestační kampaně vůči její osobě. Výzva Pirátů je prý pokrytecká a Ferjenčík pracuje s hausnumery.

„Za prvé si nedovedu představit, že mě budou odvolávat na zastupitelstvu, když to dělá valná hromada. Za druhé v těch městských firmách nesedím sama, ale sedí tam i zástupci ČSSD a Trojkoalice, kteří berou úplně tytéž peníze. Skoro se zdá, jako by si tam pan Ferjenčík chtěl sednout sám,“ prohlásila Kleslová.

Podle šéfky pražského ANO ji čistého na účet z obou městských firem chodí zhruba 25 a 40 tisíc měsíčně. Pokud jde o tantiémy, vztahují se podle Kleslové na ně podmínky, o kterých rozhoduje valná hromada zpětně podle hospodaření firmy. „Nikde není psáno, že členové vedení dostanou tantiémy. Mohou být klidně vyšší, nemusí být žádné,“ dodala.

Smlouvy ve státních firmách

V minulosti politička také poskytovala právní poradenství několika polostátním či státním firmám, za což inkasovala statisíce korun. Stihla pracovat nejen pro ČEZ, ale i pro Čepro, České dráhy nebo Správu železniční dopravní cest.

Všechny smlouvy v podnicích však podle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše politička už ukončila. „Nevím, kde všude měla smlouvy. Pokud si ji vybrali a dělala tam práci, měla to ukončit vstupem do politiky. Není to v pořádku v momentě, kdy se začala politicky angažovat,” uvedl v úterý Babiš.

Kleslová se v politice angažuje od roku 1993, dříve působila v ČSSD. V loňském roce přestoupila do hnutí ANO. Od roku 2010 byla za ČSSD místostarostkou Prahy 10, od listopadu je starostkou této městské části.

Reklama

Související články

Kleslová jako místopředsedkyně ANO končí

Radmila Kleslová skončila ve funkci místopředsedkyně ANO, předsednictvo její rezignaci na úterním jednání přijalo. Starostkou Prahy 10 Kleslová zůstává. Svoje...

Výběr článků

Načítám