Hlavní obsah

Azylanti musí mít stejné pracovní podmínky jako Češi, žádají odbory

Azylanti či cizinci s pracovním povolením musí mít v zaměstnání v Česku naprosto stejné podmínky jako čeští pracovníci. Po pondělním jednání tripartity to řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Svaz průmyslu už dřív uvedl, že by podniky teď daly práci 5000 uprchlíků.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

Článek

Tripartita měla dnes jednat původně dvě hodiny. Nakonec se zasedání protáhlo na víc než pět hodin. "Vedení poctivého sociálního dialogu zabere hodně času," zavtipkoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů řešili také chystané změny ve školství či stav čerpání peněz z EU.

Podle šéfa Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka se bude tripartita věnovat otázce migrace nejspíš na každém zasedání. Odbory a zástupci zaměstnavatelů by nově měli dostávat rychlé informace o situaci stejně jako poslanci či senátoři.

Odboráři ocenili přístup zaměstnavatelů i nabídku zaměstnání pro uprchlíky. Nesouhlasí ale s tím, aby se mluvilo o práci pro běžence. "Jakmile má člověk oprávnění působit na trhu práce, tak je postaven na roveň českým zaměstnancům. Myslíme si, že to je správné," dodal Středula.

Reklama

Výběr článků

Načítám