Hlavní obsah

Není zřejmé, na koho Rusové v Sýrii útočí, míní Sobotka

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Nálety Ruska na Sýrii nejsou podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) příliš koordinovanou aktivitou. Není podle něj zatím ani zřejmé, na koho Rusové útočí. Předseda vlády to novinářům řekl ve čtvrtek brzy ráno po nočním jednání kabinetu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Není zřejmé, na koho Rusové útočí. Zdá se, že to není příliš koordinovaná aktivita,“ uvedl Sobotka. Podle něj to vypadá, že Rusko svoji aktivitu nekoordinuje s USA, Francií či Velkou Británií.

Premiér předpokládá, že kabinet dostane od zpravodajských služeb informace, jakým směrem jsou vojenské aktivity Ruska v Sýrii zaměřeny. „Na základě toho bude v příštích týdnech vláda postupovat,” dodal.

O náletech Ruska mluvil ve středu i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ten se obává vyostření situace. Podle šéfa resortu obrany Martina Stropnického (ANO) by to naopak mohlo přinést zklidnění. [celá zpráva]

Rusko poté, co ve středu zahájilo nálety v Sýrii, čelí kritice, že jeho údery vůbec nesměřovaly proti Islámskému státu, nýbrž proti umírněné opozici. Ta bojuje proti režimu prezidenta Bašára Asada, který Moskvu o pomoc požádal. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo záběry ruských náletů v SýriiVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám