Hlavní obsah

Úsvit navrhuje zákon o referendu o vystoupení z EU

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejmenší parlamentní strana Úsvit - Národní koalice ve spolupráci s Blokem proti islámu vytvořila návrh zákona, ve kterém požaduje konání referenda o vystoupení České republiky z EU. Důvodem je především migrační politika Evropské unie a povinné kvóty pro přijetí uprchlíků. V úterý o tom na tiskové konferenci informoval předseda strany Miroslav Lidinský.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda strany Úsvit - Národní koalice Miroslav Lidinský

Článek

„Nevěříme naší vládě, že nás před Bruselem a povinnými kvótami ochrání. Chceme se připojit k Velké Británii a EU vzkázat, že se musí reformovat,“ vzkázal Lidinský.

Evropská unie je podle předsedy poslaneckého klubu Marka Černocha zcela jiná instituce, než když do ní ČR vstupovala. „Pokud bude toto chování Bruselu pokračovat, není důvod v EU setrvávat,“ dodal.

Referendum by se podle něj nemělo konat dříve než za rok, podle strany mu musejí předcházet odborné diskuze. Další technické náležitosti, například kolik lidí by se muselo referenda zúčastnit, aby bylo platné, Černoch nesdělil.

Referendum chtěl i Okamura

Referendum o vystoupení z EU navrhoval v půlce září ve Sněmovně i bývalý předseda Úsvitu a nynější lídr SPD Tomio Okamura. Nejednalo se však o písemnou formu, návrh na přípravu referenda pouze přednesl. Zákonodárci to zamítli.

Spolu se zmíněným referendem o vystoupení z EU požaduje Úsvit i referendum k migračním kvótám. „Odmítáme respektovat jakýkoliv diktát Bruselu. Chceme, aby o tom rozhodli sami občané,“ vysvětlil předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

Klaus mluvil o předčasných volbách

Ministři vnitra EU minulý týden většinově odhlasovali návrh na rozdělení 120 tisíc migrantů mezi země EU. Proti bylo kromě Česka ještě Slovensko, Rumunsko a Maďarsko. Finsko se hlasování zdrželo.

Slovenský předseda vlády Robert Fico uvedl, že rozhodnutí nebude respektovat a nevyloučil ani soudní spor s Bruselem. Ten česká vláda odmítá, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nechce žalobami stupňovat napětí. [celá zpráva]

Se stanoviskem české vlády k řešení uprchlické krize nesouhlasí například ani exprezident Václav Klaus. Žádá, aby kabinet legalizoval svůj postoj k zavedení kvót na přerozdělení uprchlíků vypsáním referenda, nebo předčasných voleb. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám