Hlavní obsah

Mynář rozbalil obálku a zjistil, že prověrku od NBÚ nezískal

• Aktualizováno
Novinky, jas

Hradní kancléř Vratislav Mynář v pátek potvrdil, že nedostal prověrku na stupeň přísně tajné od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Mynář to uvedl v tiskovém prohlášení a potvrdil tak středeční informace deníku Právo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

Článek

„Mohu potvrdit, že jsem se seznámil s obsahem obálky zaslané do mých rukou Národním bezpečnostním úřadem. V listině je oznámeno, že jsem neobdržel prověrku Národního bezpečnostního úřadu na stupeň 'Přísně tajné',” uvedl kancléř.

S detaily rozhodnutí se nyní seznamuje a o dalším postupu se prý teprve rozhodne. „S velkou pravděpodobností se dá předpokládat, že podám rozklad do rukou ředitele Národního bezpečnostního úřadu,” dodal.

Zeman zmiňoval možnosti odvolání se

Mynář již ve čtvrtek potvrdil, že obdržel obálku od Národního bezpečnostního úřadu, ale neměl čas se s jejím obsahem seznámit. [celá zpráva]

Prezident Miloš Zeman očekává, že Mynář využije veškeré prostředky, které mu skýtá institut odvolání. Prezident rovněž potvrdil, že pokud Mynář prověrku nezíská, odvolá jej z funkce. [celá zpráva]

Mynář se však podle všeho ztráty zaměstnání bát nemusí, neboť Zeman v rozhovoru pro Parlamentní listy uvedl, že na Hradě se pro něj vždy najde důstojné místo. [celá zpráva]

Mynář o prověrku požádal již v roce 2013, prověřování ale začalo zhruba o rok později. Čekalo se, až žadatel dodá všechny potřebné dokumenty.

Jaké jsou možnosti odvolání
Mynář může podat do 15 dnů od doručení rozklad. Tomu může úřad buď vyhovět a napadené rozhodnutí zrušit, nebo ho může zamítnout z formálních důvodů. Pokud do 15 dnů nerozhodne ani jedním způsobem, dostane rozklad na stůl ředitel NBÚ, který má na rozhodnutí tři měsíce. Jestliže šéf úřadu rozhodnutí o neudělení prověrky zruší, rozběhne se nanovo lhůta k Mynářovu prověření. Potvrdí-li ředitel NBÚ neudělení prověrky, může se Mynář obrátit se žalobou k Městskému soudu v Praze, což je příslušný krajský soud ve správním soudnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám