Hlavní obsah

Kvůli kontrolám na hranici s Rakouskem se tvoří kolony

Dolní Dvořiště

Také na jihočeských hraničních přechodech s Rakouskem byly v pondělí zesíleny kontroly poté, co Německo v neděli zavedlo kvůli uprchlíkům kontroly na hranicích s Rakouskem. V Dolním Dvořišti tak vznikla odpoledne v dopravní špičce kvůli kontrolám kamiónů a dodávek téměř kilometrová kolona. Řidiči musí počítat přibližně s půlhodinovým zpožděním.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Kontrola na hraničním přechodu v Dolním Dvořišti

Článek

"Nemám od policie vůbec žádné informace. Nevím, co mám říkat lidem, kteří jezdí do Rakouska za prací. Ptají se mě, proč stojí v kolonách," řekla starostka Dolního Dvořiště Helena Panská. "Tak jako já, mají informace jenom z televize," uvedla.

Také v Českých Velenicích jsou na železničním nádraží a na přechodech policejní hlídky. Podle starosty Jaromíra Slívy (ČSSD) je ale ve městě klid, kolony se nikde netvoří. "Velenice nejsou hlavním tranzitním přechodem. Informace mám, kdyby došlo k nějaké situaci, která by vyžadovala pozornost, tak budu informován, zatím žádné novinky nemám," řekl Slíva.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle něj hlídky mají zřejmě za úkol sledovat příliv migrantů do České republiky, ne do Českých Velenic. "Pokud by vyvstala situace, která by vyžadovala bezpečnostní opatření, tak to nebude záležitostí jedné hlídky, ale doufám, že k tomu nedojde," dodal Slíva s tím, že obec má tři městské strážníky a nejbližší služebna státní policie je vzdálená téměř 20 kilometrů.

Situace je klidná

Situace na jihu Čech je z hlediska migrace podle policejního mluvčího Jiřího Matznera klidná. Počet zadržených migrantů na jihu Čech podle cizinecké policie klesl. V minulém týdnu byly na území kraje zadrženy pouze tři osoby.

"Začátkem minulého týdne si policejní hlídka všimla dvou mladých podezřelých mužů v Českých Budějovicích na Strakonické ulici. Při kontrole policisté zjistili, že se jedná o zhruba třicetileté muže, uprchlíky z Afghánistánu. Muže si převzali specialisté z odboru cizinecké policie k dalším opatřením," uvedl Matzner.

V úterý pak hlídka cizinecké policie ve vlaku Linec - České Budějovice zadržela třetího muže z Afghánistánu. Následně policisté zjistili, že zadržený je veden jako žadatel o azyl v Rakousku. V České republice však pobývá bez platného cestovního dokladu a oprávnění. V rámci vydaného správního rozhodnutí je povinen republiku do týdne opustit.

Za uplynulých sedm měsíců letošního roku se v meziročním srovnání zvýšil příliv běženců do ČR zhruba o 109 procent. Od ledna do srpna jich policie v ČR zajistila 6092, což je o 3214 běženců více než ve stejném období loňska. Většinu z nich tvoří Syřané prchající před válkou.

Anketa

Vadily by vám kontroly na hranicích ČR?
ano
8 %
ne
92 %
Celkem hlasovalo 13680 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám