Hlavní obsah

Německo zavádí hraniční kontroly a zastavilo vlaky z Rakouska

Aktualizováno

Německá vláda opět zavádí kontroly na hranicích. V neděli vpodvečer spekulace německých médií potvrdil ministr vnitra Thomas de Maiziere. Německo se tak chce vypořádat s přílivem migrantů. Dočasné opatření se zprvu bude týkat pouze německo-rakouské hranice. Dalším krokem je přerušení železničního spojení ve směru z Rakouska.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Migranti v německém vlaku

Článek

Rakousko v reakci na německé opatření oznámilo, že kontroly na hranici s Maďarskem, odkud proudí největší množství uprchlíků, zatím posilovat nebude.

Podle Maiziera zavedení kontrol schválila jednomyslně vládní koalice. Krok Německo konzultovalo s Rakouskem. Německo podle něj přijímá svou humanitární odpovědnost, ale břemeno, které se s vlnou migrantů pojí, musí být spojeno se solidárním rozdělením uprchlíků.

Členské země Unie Meiziere vyzval, aby v souladu s dublinskou dohodou migranty nejen registrovaly, ale zahájily s nimi i řízení o azylu. Uprchlíci si podle něj nemohou vybrat zemi, ve které budou hledat ochranu.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v reakci na krok Německa uvedl, že podle něj je v souladu s krizovými pravidly v Schengenu. V rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou řekl, že se obává o budoucnost systému otevřených hranic, podle něj je zapotřebí více solidarity, aby mohly zůstat otevřené.

Posily do Bavorska

Deník Bild citoval zdroje z bezpečnostních složek, podle kterých už bavorská vláda požádala federální policejní úřad o pomoc. Podle deníku bude do Bavorska vysláno 2100 příslušníků pohotovostních oddílů, kteří se budou podílet na zajištění hranic.

Do země tak bude možné vstoupit pouze s platným cestovním dokladem.

Deník také uvedl, že německé úřady počítají rovněž s kontrolami blízko českých a polských hranic, aby se migranti nevyhýbali kontrolám na rakousko-německých hranicích.

Uprchlíci vlaky z Rakouska nepřijedou

Agentura APA s odkazem na rakouské dráhy ÖBB v neděli uvedla, že Německo od 17:00 zastavuje vlakovou dopravu z Rakouska. V současnosti do země míří vlaky zhruba 1800 uprchlíků.

Německé dráhy DB oznámily, že v pondělního rána přerušuje spojení do Rakouska i zpět.

Německo zrušilo hraniční kontroly v rámci schengenské úmluvy. V současnosti se potýká s mohutným přílivem uprchlíků, letos očekává příchod až 800 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám