Hlavní obsah

Zemřel mluvčí Charty 77 Radim Palouš

Aktualizováno

Ve věku 90 let zemřel ve čtvrtek Radim Palouš, bývalý mluvčí Charty 77 a spoluzakladatel Občanského fóra. Byl prvním rektorem Univerzity Karlovy po roce 1989. O úmrtí Palouše informoval mluvčí univerzity Václav Hájek.

Foto: Jaroslav Hejzlar, ČTK

Radim Palouš na snímku z roku 1989

Článek

Znalec díla Jana Ámose Komenského byl v předlistopadovém období aktivní v disentu, pořádal filozofické semináře, v samizdatu šířil Spisy Jana Patočky a další zakázanou literaturu.

Kvůli podpisu Charty 77 byl propuštěn z Karlovy univerzity, v roce 1982 se stal mluvčím Charty.

Byl spoluzakladatelem Občanského fóra, v roce 1990 se stal prvním polistopadovým rektorem Karlovy univerzity. Za svou akademickou činnost získal devět čestných doktorátů.

Je také držitelem Řádu T. G. Masaryka III. třídy za celoživotní působení.

Foto: Věra Cibulková, ČTK

Radim Palouš na snímku z roku 1999

Palouš je autorem stovek vědeckých prací a článků z filozofie, pedagogiky, filozofie výchovy a obecné didaktiky. Publikoval v Česku i v zahraničí. Mezi jeho díla patří Komenského Boží svět (1992), Rokování o roku (1994), Totalismus a holismus (1996), Světověk a Časování (2000), Ars Docendi (2004), O globalizaci (2005) či Heretická škola (2008).

Radim Palouš

Mluvčí Charty 77, spoluzakladatel Občanského fóra a první rektor Univerzity Karlovy po roce 1989. To vše byl Radim Palouš - pedagog, filosof a komeniolog narozen v roce 1924 v Praze.

Vystudoval filozofii na Univerzitě Karlově, kde byl žákem profesora Jana Patočky. V roce 1948 mu byl udělen doktorát. Kromě filozofie vystudoval i chemii na Vysoké škole pedagogické.

Zabýval se moderní vyučovací technikou a svým dílem přispěl zejména do vzdělávání v oblasti filozofie.

Palouš byl ženatý, měl dva syny. Martin Palouš je pedagog, diplomat a bývalý velvyslanec v USA. Jan Palouš je astrofyzik.

Reklama

Výběr článků

Načítám