Hlavní obsah

Sobotka: Klausova petice není potřeba

– Lysá nad Labem • Aktualizováno

Klausova protiimigrační petice podle Sobotky debatu o migraci dále neposouvá. Není podle něj třeba petic, ale jasných kroků na úrovni Evropské unie. Bývalý prezident představil v sobotu na výstavišti v Lysé nad Labem na Nymbursku petici proti migraci, kde vyzývá vládu k zajištění vnitřní bezpečnosti a vnější nedotknutelnosti hranic státu všemi prostředky včetně využití policie a armády.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

Klaus volá také po odmítnutí kvót pro přerozdělování uprchlíků nebo dodržování platných smluv v azylové politice a odmítnutí nátlaku na jejich změny, které by usnadnily další imigraci. O případných změnách v této oblasti by měli rozhodovat lidé v referendu nebo by vláda měla o takový mandát požádat v předčasných volbách.

Klaus je prvním signatářem iniciativy. "Nechceme dále pasivně přihlížet, jak naši ústavní činitelé, vláda, političtí představitelé ztrácejí čas a v téhle osudové chvíli otálejí," uvedl exprezident.

Na petici v sobotu odpoledne reagoval premiér Bohuslav Sobotka. „Ještě se budou i do budoucna objevovat petice, které se týkají migrace. Je to věc, která společnost zasahuje. Lidé o tom přemýšlí, diskutují o tom doma u večeře, v hospodách, i práci. To, co dnes představil pan Václav Klaus, debatu nikam neposouvá,“ prohlásil Sobotka.

„My nepotřebujeme petice, ale jasné kroky a jasné činy na úrovni celé Evropské unie. Tuhle krizi nemůže vyřešit Česká republika, tuhle krizi musíme vyřešit společně,“ dodal.

Domnívá se, že jeho vláda je v řešení migrační krize aktivní. „Potřebujeme akci evropských politiků. A ta akce má spočívat v tom, že Evropa musí mít kontrolu nad migračními toky, musí mít schopnost regulovat migrační toky. Z dlouhodobého hlediska není možné, aby trval ten chaos, který zažíváme dnes. V jednu chvíli Schengenská pravidla platí a v jednu chvíli neplatí,“ dodal premiér.

Proti „kvazivědcům”

Za výzvou podle Klause nestojí jen on, ale i jeho kolegové a přátelé a věří, že má i podporu tisíců občanů. Přiměly ho k ní prý mimo jiné žádosti veřejnosti, aby stál za iniciativou, která by byla protiváhou nedávné výzvy českých vědců k toleranci vůči uprchlíkům. [celá zpráva]

"Říkali mi, prosím vás, udělejte něco, aby nezůstala jenom ona výzva našich kvazivědců a kvaziakademiků," uvedl Klaus.

"Chtěl bych zdůraznit, že nejsme lhostejní k utrpení tisíců lidí, kteří jsou produktem válek či podobných katastrof, ale - a to je strašně zásadní - odmítáme manipulaci veřejným míněním vytvářením falešného pocitu solidarity s těmito migranty," prohlásil.

Máme pocit, že se naše vláda staví váhavě a alibisticky a že dostatečně jasně nečelí narůstajícímu tlaku lídrů evropských velmocí
Václav Klaus

Obavy veřejnosti by podle něj neměly být bagatelizovány. "Nesouhlasíme také s tím, aby různé elitářské skupiny skryté za fasádou vědců, akademiků či domnělých morálních autorit byly vydávány za normu veřejného mínění," dodal bývalý prezident.

Kvóty jako žert

Pražský summit visegrádské skupiny důrazně odmítl chystaný návrh Evropské komise na přerozdělení dalších 120 000 uprchlíků v rámci EU. [celá zpráva]

Klaus, který kvóty pokládá za "žert", je přesto přesvědčen, že čeští politici zbytečně otálejí a nehájí bezpečnost občanů. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) sice podle něj svou rétoriku proti předchozím týdnům trochu posunul, přesto podle Klause problém podceňuje.

"Máme pocit, že se naše vláda staví váhavě a alibisticky a že dostatečně jasně nečelí narůstajícímu tlaku lídrů evropských velmocí, abychom jako už tolikrát v minulosti dali přednost něčemu jinému než naším vlastním národním zájmům," prohlásil.

Vadí mu také, že je lídry EU kritizován postoj Maďarska, které se podle něj snaží principy schengenského prostoru dodržovat.

Masová migrace podle Klause představuje vážné ohrožení stability Evropy, členských zemí EU i ČR. Země na hranici schengenského prostoru mají podle bývalého prezidenta povinnost zajišťovat vnější hranice a vracet migranty do jejich zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám