Hlavní obsah

Krejčířův žalobce nadával na policisty. Bradáčová ho sesadila

Právo, Jakub Troníček
Praha

V týmu elitních pražských státních zástupců specializovaných na tu nejzávažnější hospodářskou kriminalitu a korupční delikty musel podle zjištění Práva skončit dlouholetý žalobce uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře Vladimír Trýzna.

Foto: Milan Malíček, Právo

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Článek

Důvodem přitom není vlastní pochybení nebo lajdáctví v konkrétních kauzách, ale jeho až příliš otevřená kritika práce policistů z protikorupčního útvaru.

Právu to potvrdila šéfka pražského Vrchního státního zastupitelství Lenka Bradáčová s tím, že Trýzna byl přeřazen o stupeň níž na odbor trestního řízení. „Jedním z hlavních důvodů byly výroky, které pronesl na adresu policistů před další osobou mimo orgány činné v trestním řízení,“ potvrdila Bradáčová a zároveň dodala, že konflikty s protikorupčními detektivy měl Trýzna opakovaně.

Sama policisty kritizuje

Paradoxní přitom je, že specializovaný protikorupční útvar policie sama dlouhodobě kritizuje a ostatně i nyní dává Bradáčová Trýznovi částečně za pravdu.

„Mnohdy sice oprávněná kritika nekvalitní práce policistů, avšak s ní spojená neochota státního zástupce vycházet z reálného stavu, který v řadě případů vyžaduje suplování úkonů policie státním zástupcem, mne vedla k nutnosti změny,“ vysvětlila Bradáčová.

Trýzna podle ní na svém nesmlouvavém postoji vůči policistům setrval, a proto podle svých slov začala pochybovat o tom, jestli by jejich další eventuální spolupráce byla vůbec možná.

Sám Trýzna, který v minulosti u policie pracoval jako vyšetřovatel závažné hospodářské kriminality, pro Právo své postoje vůči detektivům potvrdil: „Jako hlavní důvod svého přeřazení považuji svoji dlouhodobou a netajenou nespokojenost s úrovní práce specializovaných útvarů policie, když záruku kvality zde skýtá pouze několik konkrétních policistů. Je pak přirozené, že mými postoji či výroky se mohou někteří policisté cítit dotčeni a že pak budou hledat způsob, jak si se mnou vyřídit účty.“

Sám Trýzna přitom v odpovědi na otázky Práva zmínil v této souvislosti kauzu rozsáhlých podvodů s majetkem státních firem spadajících pod ministerstvo průmyslu a obchodu, ve které je od konce července spolu s dalšími deseti lidmi a třemi firmami stíhán jeho známý – pražský realitní magnát Václav Klán.

Sesazen byl už jednou

Žalobce v této souvislosti uvedl, že se se svými kontakty s Klánem nikdy netajil, a to ani v době, kdy se jeho známý dostal do hledáčku policie. „Úroveň našich vzájemných vztahů vždy zůstala v osobní rovině a nikdy tuto hranici nepřekročila,“ konstatoval ke svým kontaktům s Klánem Trýzna.

Ten je známý především jako žalobce v několika Krejčířových kauzách. Kontroverzního podnikatele, který je nyní ve vazbě v Jihoafrické republice kvůli obvinění z únosu a pokusu o vraždu, zatím česká justice odsoudila na 10,5 roku za daňové úniky.

Trýzna přitom musel elitní tým žalobců z tzv. šestého odboru opustit už jednou, v roce 2008 ho totiž sesadil tehdejší pražský vrchní státní zastupce Vlastimil Rampula, a to kvůli průtahům v jeho kauzách. Zpátky ho z odboru trestního řízení, kde státní zástupci své vlastní kauzy nemají a pouze dohlížejí na práci žalobců z krajů, vytáhl v roce 2011 Rampulův nástupce Stanislav Mečl.

Bradáčová, která se do čela úřadu postavila v roce 2012, začala specializovaný odbor systematicky obměňovat, až z něj oproti původnímu stavu nezůstal tzv. „kámen na kameni“.

„K tomuto kroku mě vedl způsob práce a s ním spojená nízká efektivita. Ne všichni státní zástupci, kteří zde působili, byli vybaveni předpoklady pro zařazení na tento odbor a nikoli nepodstatnou je i potřeba po určité době měnit specializaci“ řekla k tomu Právu Bradáčová.

Letos kromě Trýzny prestižní tým opustila ještě státní zástupkyně Vlasta Zvelebilová. Kauzy, které sesazení žalobci měli na starosti, jim podle Bradáčové zůstávají na dotažení i po přesunu.

Reklama

Výběr článků

Načítám