Hlavní obsah

Úsvit změnil název. Předsedou je válečný veterán z Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nejmenší parlamentní strana Úsvit přímé demokracie v sobotu změnila název na Úsvit - Národní koalice. Členové na volební konferenci v Praze zároveň odhlasovali podobu nového loga, které představuje hlavu lva s korunou. Zvolili také nového předsedu, stal se jím válečný veterán z Afghánistánu Miroslav Lidinský.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Lidinský je novým předsedou Úsvitu - Národní koalice

Článek

Na předsedu strana nominovala šest kandidátů. Byl mezi nimi i místopředseda partaje Marek Černoch. Ten se ale ve svém kandidátském projevu nominace na šéfa strany vzdal, stejně jako dva další nominanti. Černoch naopak obhájil post prvního místopředsedy.

Miroslavu Lidinskému v sobotu odpoledne dala hlas většina z 58 delegátů strany. Ve svém projevu varoval před imigranty, kteří proudí do Evropské unie. Zdůraznil, že by Česká republika měla být schopna chránit svou kulturu a národní identitu. "Pokud máme obstát, musíme být schopni naše hranice chránit před imigranty," uvedl. Úsvit podle něj kvůli tomu bude "tlačit na vládu". "Na víc musíme nastartovat široké občanské vzepětí," doplnil.

Foto: koalice Národní - Úsvit, ČTK

Nové logo Úsvitu - Národní koalice

Nejmenší parlamentní formace má momentálně 155 členů. V Poslanecké sněmovně ji zastupuje devět zákonodárců.

Úsvit se změnami chce odstřihnout od sporů, které vyústily v odchod části členů včetně zakladatele strany Tomia Okamury. Ten stranu opustil letos v únoru po vzpouře části členů.

Společně s dalším bývalým členem Úsvitu Radimem Fialou založil vlastní stranu Svoboda a přímá demokracie.

Miroslav Lidinský
Narozen 23. září 1972, Chlum u Třeboně
Vystudoval Pedagogickou fakultu Jihočeské univerzity a Vysokou školu pozemního vojska ve Vyškově
Po maturitě na střední průmyslové škole v Praze krátce pracoval jako technolog, poté nastoupil základní vojenskou službu u Pohraniční stráže, po vojně pracoval u Policie ČR (1993-2006), mimo jiné u zásahové jednotky v Českých Budějovicích (1996-2006), poté přešel do Armády ČR k Útvaru speciálních operací Vojenské policie (SOG), mimo jiné působil v misi v Afghánistánu
Během služby v Afghánistánu v červenci 2007 byl těžce raněn, v důsledku zranění později přišel o nohu
U armády dosáhl hodnosti poručíka (nyní ve výslužbě), u policie kapitána (nyní ve výslužbě)
Je instruktorem pro práce ve výškách a nad volnou hloubkou a instruktorem taktické a střelecké přípravy, má také kvalifikaci jako policejní pyrotechnik, policejní potápěč a letecký záchranář; jako externista učil na Jihočeské univerzitě profesní tělesnou výchovu pro zdravotnické záchranáře
Obdržel řadu vyznamenání, mimo jiné Stříbrný a Bronzový kříž ministra obrany a medaili Karla Kramáře za hrdinství
Aktivně se věnuje golfu hendikepovaných, je prezidentem České golfové asociace hendikepovaných (CZDGA), členem reprezentace ČR a držitelem řady titulů (několikanásobný vítěz Evropského poháru EDGA, vicemistr Evropy, vicemistr ČR)
Je také členem reprezentace hendikepovaných lyžařů
V říjnu 2014 neúspěšně kandidoval ve volebním obvodu Pelhřimov do Senátu (jako nestraník na kandidátce O.K. strany)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám