Hlavní obsah

Zeman v Číně? Nevidím na tom nic špatného, míní Sobotka

Právo, Novinky, zpe, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) nespatřuje v účasti hlavy státu Miloše Zemana na čínských oslavách výročí konce 2. světové války nic špatného. Srovnávat cestu do Pekingu s nedávnou Zemanovou návštěvou Moskvy je podle premiéra nesmysl, protože EU vůči Číně neuplatňuje žádné sankce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Druhá světová válka podle premiéra přinesla Číně jako oběti agrese milióny mrtvých a Zeman se zúčastní oslav konce války a důstojně uctí její oběti v rámci pietní vzpomínky. „Nevidím na tom nic špatného. Srovnávat tuto cestu s nedávnou návštěvou Moskvy je nesmysl, vůči Číně neuplatňuje EU žádné sankce,“ míní premiér.

Dodal, že Zeman je silně angažován ve zlepšování česko-čínských vztahů, které jsou i významnou prioritou vlády. „Pozitivní posun ve vztazích s Čínou se už projevil jak v oblasti našeho exportu do Číny, tak i čínských investic v ČR,“ sdělil Novinkám Sobotka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kvůli Zemanovu rozhodnutí Česká republika jako jediná unijní země vetovala návrh, aby se evropské politické špičky čínským slavnostem výročí konce 2. světové války vyhnuly. EU se podle Hospodářských novin chce oslavě v Pekingu vyhnout i kvůli napětí mezi Čínou a Japonskem. [celá zpráva]

Zemana kritizuje opozice

Prezidenta podpořili také oba šéfové parlamentních komor -  Milan Štěch a Jan Hamáček (oba ČSSD).

Zeman to naopak schytal od opozičních politiků. „Tato vláda slibovala, že bude více proevropská. Nepamatuji si, že bychom dříve v EU něco vetovali,“ posteskl si pro Právo předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, šéf sněmovního zahraničního výboru a exministr zahraničí.

„Pro pana prezidenta a část ČSSD je Čína posvátná kráva. V Pekingu je velké jeviště, panu prezidentovi se tam líbí, setká se tam s významnými státníky, jako je Vladimir Putin, nebo severokorejský prezident. V této společnosti si pan prezident libuje, na západ od nás je to pro něj složitější,“ šťouchl do Zemana Schwarzenberg.

„Už jsme zase výjimeční, bohužel v tom negativním slova smyslu,“ glosoval místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Místopředseda ODS Martin Kupka pokládá Zemanovu cestu do Číny za nešťastnou. „Argumentovat ekonomickými zájmy není správné. Je třeba oddělit věcná ekonomická jednání od symbolických politických kroků,“ řekl Právu Kupka.

Prezident a vláda podle něj prosazují zcela odlišnou zahraniční politiku. „Navenek působíme nejednotně. Není to pro ČR dobrá zpráva,“ řekl Kupka.

Do Pekingu zavítá i Putin

Číňané chtějí na vojenské přehlídce předvést nové zbraně, přijet by na ni měl i ruský prezident Vladimir Putin. Zda se Zeman zúčastní této přehlídky, Hrad zatím nepotvrdil.

Zeman dostal pozvání k návštěvě Pekingu na konci června od místopředsedkyně státní rady Čínské lidové republiky Liou Jen-tung, která byla tehdy v ČR na návštěvě. Pozvání mu tlumočila od Zemanova čínského protějšku Si Ťin-pchinga.

Válka v Tichomoří skončila 2. září 1945 a znamenala porážku Japonska. Tokio je nyní velkým spojencem USA, celá akce bude mít proto velký diplomatický rozměr. „Je potřeba zopakovat jednu věc. Pan prezident pojede na oslavy k ukončení druhé světové války, to je velmi důležitá záležitost,“ komentoval dříve situaci mluvčí Jiří Ovčáček.

Rozporuplné reakce vyvolala již dříve Zemanova cesta na letošní květnové oslavy konce druhé světové války v Moskvě, kde se český prezident setkal se svým ruským protějškem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám