Hlavní obsah

Rath ztratil přes 21 miliónů, ale stále mu dost zbývá

Právo, bja, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli soud včera poslal nepravomocně bývalého poslance a hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha do vězení a uložil mu propadnutí více než 21 miliónů korun, Rath bez koruny nezůstane. Exhejtman má vlastnické podíly v osmi nemovitostech a během procesu prodal svým blízkým dva byty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý středočeský hejtman a poslanec David Rath

Článek

Policie našla u Ratha při jeho zatčení krabici se sedmi milióny korun. Při domovní prohlídce pak u něj doma nalezli 8 678 000 korun. Policisté mu pak zabavili pět miliónů, které Rath měl v úschově na účtu svého tehdejšího advokáta Adama Černého, a 44 500 eur. Všechen tento majetek by měl podle rozhodnutí soudu připadnout státu. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ačkoli žalobce požadoval propadnutí veškerého majetku, soud nakonec nechal Rathovi i nemovitosti, které policie v roce 2012 zajistila.

Jedná se o tři domy v Hostivici, které Rath napůl vlastní buď se svojí manželkou, nebo se svojí milenkou. V jednom z těchto domů bydlí jeho žena a syn. V další nemovitosti má Rath trvalé bydliště a bydlí tam jeho milenka Renata Horká a v posledním obstaveném domě měli Rath s Horkou restauraci.

Dalších pět nemovitostí

Kromě výše zmíněných domů zůstalo Rathovi ještě pět nemovitostí, ačkoli dva byty stihl ještě během procesu prodat.

V únoru 2015 prodal svoji garsoniéru v Hostivici společnosti Citadela. Majitelkou této firmy je jeho partnerka Renata Horká a Rath v ní působí jako jednatel.

Ačkoli odhadovaná cena je 1,25 až 1,5 miliónu korun, Rath ji prodal za 500 tisíc korun. „Prodal jsem věci, které vyžadují ne snad každodenní, ale každoměsíční starost. Až mě zavřou, musí se o to někdo starat,“ zdůvodnil své jednání deníku MF Dnes.

Podobným způsobem naložil s bytem v Praze v Petrovicích. Dvoupokojový byt prodal za milión společnosti, kterou zastupuje jeho manželka.

Rathovi stále zůstaly vlastnické podíly v domě ve Zbuzanech, v bytech v Praze a Mariánských Lázních, ve statku v Sušici a v hostinci Na Růžku v Roudnici nad Labem.

Strašnej život… Tak ti dám dárečky. I to zaznělo v odposleších
1. – David Rath přebíral osudného 14. května 2012 od Kateřiny Pancové krabici od vína, v níž o několik minut později našla po jeho zatčení policie sedm miliónů korun.
Rath: Ty, to je tíha… Máš nějakou lepku? Trochu to prosvítá… Že mi to ještě jednou přelepíš, viď.
2. – Emotivní reakce Petra Kotta a jeho tehdejší partnerky (nyní manželky) Kateřiny Pancové ze 14. května v okamžiku, kdy zjistili, že je přišli zatknout policisté.
Kott: URNA. Nic nedělej! Nic nedělej!
Pancová: Tak jsme v prdeli, tak jsme v prdeli!
Kott: V klidu, v klidu.
Pancová: Tak jsme v prdeli!
Kott: No jó, no. Buď v klidu, buď v klidu!
3. – Únorová debata mezi nynějšími manželi Kottovými o údajných miliónových úplatcích za výstavbu pavilónu O v kolínské nemocnici.
Kott: Dneska je (Rath) euforickej.
Pancová: No. Taky má mít desítku z óček, že jo. (…) Ty se mi třeba směješ… Měli jsme dostat čtyři z óčka.
4. – Petr Kott v únoru přepočítával za bedlivého sledování Pancové bankovky, mělo jít podle obžaloby o úplatky za dodávku technologií pro pavilón N kolínské nemocnice.
Pancová: Já tě vůbec neruším, já ani nedutám… Uvědom si, že tenhle tejden si přines tolik, co si někteří nevydělají za celý život. Chápeš to.
Pak si údajně přišel Rath pro více než čtyřmiliónový podíl.
Rath: Strašnej život. Á strašnej život. Tak co, jak se máš?
Kott: Dobře. Tady ti dám dárečky.
Rath: Dárečky, dárečky? Vánoce byly?
Kott: Vánoce byly. Todleto to.
Rath: Ano… Takže to bude jedna třetina.
Kott: To kolínský enko (pavilón N kolínské nemocnice, pozn. redakce), je to v eurech, jo.
Rath: Álé, to je pěkný. Hm, hm, hm…
5. – Počátkem května 2012 čekají Kott s Pancovou Rathovu návštěvu v domě v Rudné u Prahy.
Pancová: Ty si potom připrav ty peníze.
Kott: Kam jsem to dal. Já jsem si vobálku nechal dole.
Pancová: Je tady David.
Rath: Ty máš pro mě nějaký ty věci?
Kott: Ehm.
Rath: Díky. No jo, to musíme nějak tu bestii nakrmit. Co je tady to další věc, v podstatě já furt musim hlídat, aby voni, tam je těch lidí, kteří prostě najednou teď cejtěj, tak jsou volby, že jo, ještě uhlídat, aby ti to neukradli druhou stranou.
Později, po odchodu Ratha.
Pancová: No a co vy jste si povídali? Sbalil prachy, jo?
Kott: No já jsem mu to vůbec neřekl vo těch penězích schválně.
Pancová: Jak neřekl? Tys mu to nedal?
Kott: Nó, dal jsem mu to, ale neřekl jsem mu to, a čekal jsem, jestli si vo to řekne.
Pancová: Teď ti nerozumim.
Kott: No, já jsem mu to nedal. A von, čekal jsem, jestli si vo to řekne. A von si vo to řek.
Pancová: Kecáš.
Kott: No jistě, já jsem mu to nedal, jako to dělám normálně, když mu jako napíšu a tó. Že mu to tady samozřejmě když sem přijde, že mu to rovnou dám. Tak von tady tó, vošíval se, furt, a po deseti minutách mi řek, jestli to pro něj mám.
Pancová: Fakt, jó?
Kott: No. Cha cha cha cha. Začal mně zase tady líčit, jak je to strašný a že musí platit a že ho všichni vokrádaj a takový, víš co. To je fakt dítě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám