Hlavní obsah

Šabatová: Policie nesmí nikoho nutit k tomu, aby se hájil

Policie nesmí nikoho nutit k tomu, a už vůbec ne s použitím donucovacích prostředků, aby využil práva na svoji obhajobu. Vyjádřit se k přestupku je totiž právo, nikoli povinnost, řekla ve středu ombudsmanka Anna Šabatová. Zastala se muže z Plzeňského kraje, který způsobil drobný přestupek a byl i po předložení občanského průkazu a běžné komunikaci s policistou násilím přinucen jít ke služebnímu vozu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ombudsmanka Anna Šabatová

Článek

Muž přecházel silnici na zelenou, jenže nikoli po přechodu, ale krátil si cestu mezi vozidly stojícími na červenou. Na druhé straně vozovky jej čekal policista. Vysvětlil mu, že spáchal dopravní přestupek a uložil mu sto korun blokové pokuty.

Chodec předložil své doklady, ale pokutu odmítl zaplatit. Policista jej vyzval, aby šel s ním ke služebnímu vozidlu. Po sto metrech se chodec zeptal, jak dlouho půjdou, policista prý odpověděl, že asi deset minut. Chodec odmítl jít dál.

„V tuto chvíli měl policista jednání ukončit a vše předat k dořešení přestupkové komisi, která by si muže předvolala,“ řekla mluvčí kanceláře ochránkyně práv Iva Hrazdílková.

Ombudsmanka: Nadbytečné zatěžování osob

Jenže policista trval na svém s tím, že věc musí být dořešena. „Dořešením věci přitom myslel umožnit stěžovateli vyjádřit se k oznámení přestupku,“ uvedla Šabatová. Chodec odmítl pokračovat v cestě. Přinutili jej k tomu podle ombudsmanky až policisté. Celá událost skončila zraněním civilisty a stížností na policii.

Šabatová uvedla, že policisté ve své podstatě nutili muže, aby využil své právo vyjádřit se k oznámení přestupku. Ochránkyně práv se neztotožnila ani s pozdějším vysvětlením policie, že osobní přítomnost stěžovatele u služebního vozidla byla nutná, protože policisté museli prověřit jeho totožnost v evidencích.

„Pokud chce policie omezovat na svobodě někoho, kdo svou totožnost prokáže občanským průkazem, tedy zákonem předvídaným způsobem, musí to být v souladu se zásadou přiměřenosti podle zákona o Policii ČR,“ dodala Šabatová. Kontrola musí být podle ní vždy přiměřená a nesmí při ní „docházet k nadbytečnému zatěžování osob“. Ombudsmanka na případ upozorní zákonodárce.

Reklama

Výběr článků

Načítám