Hlavní obsah

Hnutí Úsvit přišlo o dalšího poslance, Holík se přidal k Okamurovi

• Aktualizováno

Hnutí Úsvit přišlo ve Sněmovně o dalšího poslance. Z poslaneckého klubu odešel Jaroslav Holík, který se rozhodl přidat ke hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) bývalého předsedy hnutí Úsvit Tomia Okamury. Oba to v pátek oznámili ve Sněmovně.

Foto: archiv Úsvit, Právo

Poslanec Jaroslav Holík.

Článek

Podle dřívějších informací z Úsvitu uvažoval Holík o odchodu z klubu už dřív. Frakce ho koncem dubna nechala odvolat ze sněmovních výborů.

Holík v pátek připomněl, že měl mandát za Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, jak se tehdy hnutí jmenovalo, jeho členem nebyl. Nesouhlasil prý s tím, že sněmovní frakce Úsvitu letos při vnitřním rozkolu Okamuru a taky Radima Fialu vyloučila. Holík uvedl, že v klubu zůstával, protože jako „osamělý pěšák“ by nemohl prosazovat zájmy voličů. Když ale nestraníci v klubu Úsvit založili seskupení Národní zájmy, které se nedávno s hnutím Úsvit spojilo, nemohl prý už v takovém subjektu pokračovat.

Okamura řekl, že Holík se už stal řádným členem SPD stejně jako další desítky zájemců o členství. Postupně bude hnutí přijímat všech 5000 lidí, kteří se přihlásili, uvedl Okamura. Hnutí Úsvit bylo velmi dlouho jen devítičlenné, nyní už také přijímá nové zájemce.

Na klub mohou zapomenout

Jiní poslanci se patrně k nynějšímu Okamurovu hnutí nepřidají. Poslanec za SPD Fiala řekl, že hnutí poslance neoslovuje a o bývalé kolegy z frakce Úsvitu nemá zájem, protože je pokládá nadále za „pučisty“.

Opoziční klub Úsvitu má nově ve dvousetčlenné Sněmovně devět členů, původně jich měl 14. Okamurovo hnutí frakci založit nemůže. Muselo by získat nejméně deset poslanců, nyní má tři. Na sněmovní kluby ustavené během volebního období se totiž vztahují přísnější pravidla než na frakce, které vzniknou hned po sněmovních volbách. Těm stačí členové tři.

Reklama

Související články

Okamura si zakládá nové hnutí

Zakladatel hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura opustil spolu s poslancem Radimem Fialou toto hnutí. Společně chtějí založit nové politické uskupení...

Výběr článků

Načítám