Hlavní obsah

Centrům pro cizince chybí 40 miliónů

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) chybí čtyřicet miliónů na to, aby udržel v chodu centra pro podporu integrace cizinců. Třináct středisek v krajích dosud bylo financováno ze tří čtvrtin z Evropského fondu pro integraci státních příslušníků.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Dítě v azylovém zařízení v Bělé pod Bezdězem

Článek

Ten ale od letošního roku nahradil Azylový, migrační a integrační fond. A s novým názvem přišla i daleko podstatnější změna – výrazně méně peněz, které jsou k dispozici. Dosud se projekty ze 75 procent proplácely z fondů EU, čtvrtinu dodalo Česko. Objem evropských peněz se však od letošního roku snížil na polovinu.

Podle ministerstva vnitra nebudou prostředky z tohoto fondu pro udržení základní činnosti integračních center nadále dostačovat a není ani jasné, zda se podaří garantovat peníze z českých zdrojů, které jsou podmínkou pro poskytnutí dotace z evropských fondů.

„Centra by za této finanční situace nadále nebyla schopna poskytovat služby v plné šíři, nelze vyloučit případný zánik některých center,“ upozorňuje vnitro ve zprávě, kterou Chovanec předložil vládě.

„Centra budeme zachraňovat, protože jsou potřebná,“ komentoval ministr situaci Právu. Peníze na jejich zachování proto zahrnul do svého požadavku na zvýšení rozpočtu vnitra pro příští rok o 2,5 miliardy, o kterém jedná s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

„Budeme se muset domluvit. Není to jen otázka center, ale i Cizinecké policie a dalších priorit. Myslím si, že v této chvíli každý chápe, že otázka bezpečnosti, servisu pro migranty a otázka řízení o azylu je jednou z takových priorit,“ je přesvědčen Chovanec. „Myslím, že se dohodneme,“ dodal optimisticky.

Integrační centra začala vznikat před osmi lety za podpory evropských peněz. Jejich pracovníci pomáhají cizincům ze třetích zemí při orientaci v českém právu, poskytují jim poradenství při začlenění do společnosti, pořádají kurzy češtiny.

„Pokud má být tento úspěšný projekt dlouhodobě udržitelný a dále se rozvíjet, je nezbytné zajistit financování center mj. prostřednictvím dotací resortu vnitra ze státního rozpočtu,“ konstatuje zpráva MV.

Babiš: Podpora těm, kdo chtějí pracovat

Babiš se diskusi na téma podpory integračních center nebrání. „Evropa musí především zastavit příliv migrantů. Pokud k nám již přicházejí, pak jde o to, aby to byli lidé schopní se uplatnit ve společnosti. Máme-li poskytnout peníze, mělo by být jasné, že půjde o lidi, kteří nebudou na sociálních dávkách, ale budou schopni pracovat,“ řekl Právu.

Podle Chovance bude muset změnit přístup k této problematice i samotná Evropa. „V rámci evropských struktur se bude muset mluvit o přesměrování finančních prostředků a o určení priorit. Bude to celý komplex opatření, protože nejde jen o podporu migračních center, ale i o ostrahu hranice, především té mořské, ale i třeba té maďarské,“ podotkl.

„Tady nepůjde jen o čtyřicet miliónů, ale pokud by mělo dojít k námořní operaci, tak se bavíme o mnohonásobně vyšších částkách. A půjde také o návratovou politiku, tedy o to, jak se budou vracet migranti do zemí původu,“ uvedl ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám