Hlavní obsah

Smrkové porosty v Česku decimují přemnožené mšice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přemnožené mšice devastují v Česku jehličnany. Lesníci přisuzují přemnožení dvěma po sobě jdoucím mírným zimám a nynějšímu suchému a teplému počasí. Na neradostný stav upozornil ve čtvrtek Václav Nejman z Lesů hlavního města Prahy.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Doslova lavina mšic smrkových parazituje na porostech smrků pichlavých. Kolonie hmyzu masivním sáním rostlinných šťáv ze starších jehlic doslova vysávají život.

"Napadené dřeviny žloutnou, hnědnou, na zemi se hromadí opadané vysušené jehličí a nakonec mohou smrky, zvláště jsou-li vysazeny na vyprahlejších stanovištích s nedostatečnými možnostmi přirozené závlahy, uschnout docela," uvedl Nejman.

Zasažené dřeviny je ale možné zachránit. Kácení je podle odborníků až posledním řešením. "Větve stromů, na nichž se mšice dosud živí, je třeba opakovaně skrápět proudem vody a případně ošetřit postřikem insekticidu proti mšicím," vysvětluje odborník.

Se speciálními přípravky by ale lidé měli zacházet obezřetně, zvláště s ohledem na další druhy hmyzu, třeba na včely, a také na ochranu vodních zdrojů.

"Kromě omývání a postřiku větví pak potřebují sužované stromy především pravidelné a velmi důkladné zalévání, které jim může pomoci přečkat nynější náročné letní období, kdy je najednou vysušují mšice i vysoké teploty," doplnil Nejman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám