Hlavní obsah

V opakovaných komunálních volbách uspěli hlavně nezávislí kandidáti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve většině z 22 obcí, kde se v sobotu konaly obecní volby, bodovali nezávislí kandidáti. Průměrná volební účast dosáhla 65 procent. O 138 mandátů se ucházelo celkem 378 kandidátů. Informovala o tom mluvčí Českého statistického úřadu Petra Báčová. Volilo se tam, kde se rozpadla dosavadní zastupitelstva.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Největší zájem o volby byl v Bludově na Kutnohorsku, kde k urnám přišlo dokonce 92 procent voličů. Kandidovalo tam však jediné uskupení, a to Rozvoj Bludova. Ve Středočeském kraji byla vysoká účast i v obcích Chleby na Benešovsku a Všesulov na Rakovnicku, naopak v Neveklovicích na Mladoboleslavsku přišlo volit jen 41,51 procenta lidí.

V pražských Kolodějích se rozložení sil v zastupitelstvu proti loňskému roku změnilo. TOP 09 získala dvě křesla, o jedno méně než loni. Volby těsně vyhrálo hnutí Pro Prahu a uhájilo dva mandáty. Po jednom místě v zastupitelstvu pak získala tři další hnutí. K volbám v Kolodějích dorazilo 64,37 procenta voličů.

Na jižní Moravě se volby konaly v šesti obcích, ve čtyřech z nich vyhráli nezávislí. Nejvyšší účast zaznamenaly Voděrady na Blanensku a Litostrov na Brněnsku, a to 70 procent. V Mrlínku ve Zlínském kraji byl zájem o volby vyšší, dorazilo 83,47 procenta voličů. Rozhodli o tom, že čtyři ze sedmi křesel získá sdružení nezávislých kandidátů Za obnovu hospodárnosti a rozvoje Mrlínka.

V Želivsku voliči vybírali z jediné kandidátky

V Olomouckém kraji se volební místnosti otevřely v obcích Vikantice a Kladníky. Ve Vikanticích lidé vybírali jen z kandidátky Starostů a nezávislých. Svůj hlas přišlo odevzdat 45,83 procenta voličů, loni přitom byla účast 83 procent. V Kladníkách byla situace opačná. Loni volilo 56 procent lidí, letos účast vyšplhala na 84,96 procenta. Zvítězili lidovci s nadpoloviční většinou hlasů. V Mladecku v Moravskoslezském kraji vyhrálo sdružení Nové Mladecko, hlasovalo 67 procent lidí.

V Královéhradeckém kraji se volilo jen v jedné obci, stejně jako v sousedním Pardubickém kraji. Ve Stanovicích na Trutnovsku zaznamenali účast 88,46 procenta, lidé rozhodli, že pět ze sedmi mandátů získá sdružení SNK - Občané Stanovic. V Želivsku na Svitavsku, kde usilovalo o zvolení jedno sdružení nezávislých kandidátů, volilo 83,33 procenta lidí. Želivsko je ale nejmenší obcí na východě Čech, má 24 oprávněných voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám