Hlavní obsah

Koalice z opozice mámí potřebných devět hlasů

Právo, Jiří Vavroň

Koaličním stranám v Poslanecké sněmovně se stále nedaří získat podporu minimálně devíti opozičních poslanců, kteří by zvedli ruku pro vládní návrh zákona o rozpočtové odpovědnosti, tedy pro tzv. finanční ústavu. Protože se jedná o zákon ústavní, vládě nestačí při hlasování většina 111 hlasů, které ve Sněmovně má, ale potřebuje většinu ústavní, tedy 120 hlasů.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Koalice proto přerušila projednávání tohoto zákona před druhým čtením ve sněmovních výborech. Rozpravu po ústavněprávním výboru přerušil ve středu i klíčový rozpočtový výbor a ve Sněmovně se bude hledat dohoda napříč politickými stranami.

„Je třeba vytvořit prostor pro jednání koalice s opozicí o podpoře návrhu,“ řekl předseda výboru Václav Votava (ČSSD). Pro co nejrychlejší jednání koalice s opozicí kvůli nalezení shody se ve středu vyslovil i místopředseda výboru Jan Volný (ANO).

Ústavně-právní výbor požádal šéfa Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD), aby pomohl zorganizovat jednání všech parlamentních stran, kterého by se měl zúčastnit i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pokud se nedosáhne dohody, návrh zákona o rozpočtové odpovědnosti padne pod stůl.

Žádná změna, žádný hlas

Opozice sice pustila vládní návrh do druhého čtení, ale současně splnila svůj slib – pokud se zákon zásadně nezmění, nezohlední či nezapracují připomínky opozice, nejen devět hlasů, ale ani jeden z opozice vládní koalice prostě nedostane. Přitom zejména ČSSD si od přijetí zákona o rozpočtové odpovědnosti slibuje jasný návrat země do hlavního proudu dění v Evropské unii.

Zásadně proti předloženému návrhu je ODS. Podle předsedy klubu ODS Zbyňka Stanjury je zákon bezzubý, vypadly z něj sankce za zadlužování země, jako je povinnost při překročení 55procentní hranice zadlužení ve vztahu k HDP předložit Sněmovně přebytkový či vyrovnaný rozpočet, hmotný postih vládních činitelů atd.

ODS vadí, že zatímco hranice nepřekročitelného zadlužení je stanovena ústavním zákonem, sankce a nápravná opatření jsou zakotveny v zákoně, který ústavní není, a proto jej může jakákoli další vláda měnit pouhou většinou přítomných poslanců.

TOP 09 by byla ochotna zákon podpořit, pokud by se vláda zavázala, že bude každý rozpočet snižovat tzv. strukturální schodek o půl procenta, což v přepočtu znamená o 20 miliard korun. „Nepodpoříme žádné potěmkinovské vesnice, které nevedou ke skutečnému šetření,“ zdůraznil šéf klubu TOP 09 a Starostové Miroslav Kalousek.

Úsvit má podmínky

Poslanci za hnutí Úsvit by text finanční ústavy podpořili, ale opět pouze za jasně deklarovaný závazek, že vláda v okamžiku, kdy veřejný dluh dosáhne 55 procent HDP, by nemohla současně zvýšit přímé daně.

Komunisté hlavně varují před nezodpovědným měněním ústavy. „Vláda chce sice měnit ústavu, ale ve Sněmovně i v Senátu chybí mechanismus, jak k tomu přistupovat,“ uvedl předseda Vojtěch Filip.

Navrhl proto, aby při projednávání zákona o rozpočtové odpovědnosti byla ustavena i komise pro Ústavu ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám