Hlavní obsah

Muž v Hlučíně skočil do septiku a zachránil dvouletého chlapce před utopením

– Hlučín (Opavsko)

Dvouletý chlapec spadl počátkem května v Hlučíně na Opavsku do špatně zajištěné odpadní jímky. Před utonutím jej zachránili dva muži. Devětapadesátiletého řidiče autobusu Aleše Blaštíka, který přímo do výkalů skočil, kolegové navrhnou na cenu Michala Velíška. Novináře o tom v úterý informovala mluvčí hlučínské radnice Ivana Gračková.

Ilustrační foto

Článek

Oba zachránce přijali v úterý zástupci města.

Devětadvacetiletá Hana Nickelová se 4. května odpoledne vracela ze školky se synem Mathiasem domů. Po cestě se zastavili na zmrzlinu. V ulici Pode zdí ale chlapec šlápl na poklop septiku a spadl do něj. Matka v tu chvíli k němu byla otočená zády. Ničeho si nevšimla. Až osmatřicetiletý Petr Jančík, který šel naproti ní, ji upozornil, že chlapec zmizel. Na ulici po něm zůstala jen zmrzlina.

"Problém byl v tom, že se za ním poklop zase ihned zavřel. Viděl jsem, jak se poklop pohnul, předpokládal jsem, že kluk bude pod ním," řekl Jančík. Společně s Blaštíkem, který je dlouholetým řidič autobusu, poklop otevřeli. "Viděl jsem, jak tam leží. Částečně pod vodou. Rychle jsem dovnitř skočil. Netušil jsem, jak to je hluboké. Strach jsem neměl, udělal bych to znovu," řekl Blaštík, kterého kolegové z práce chtějí nominovat na cenu Michala Velíška. Ta se uděluje lidem, kteří zachránili lidský život.

Jančík mu do jímky pomohl, držel jej, aby neskočil na chlapce. Muž uvnitř septiku dvouletého chlapce vylovil a podal Jančíkovi nahoru. Mathiasovi se naštěstí nic nestalo. Kdyby ale pomoc nepřišla včas, mohl se v septiku utopit.

Město řeší, proč byl poklop otevřený

Starosta Hlučína Pavel Paschek (Občané pro Hlučín) řekl, že plechový poklop fungoval řadu let. "Nyní ještě nevíme, co se stalo. Nedaleko je nízkoprahové centrum. Údajně na to místo mladí chodí kouřit. Je možné, že tam někdo chtěl hodit nedopalek a poklop se nedovřel. Možná jenom byl někdo zvědavý a chtěl se pod něj podívat," řekl starosta.

Místostarostka Blanka Kotrlová (ANO) dodala, že v této souvislosti radnice nechala překontrolovat všechny podobné poklopy v Hlučíně. "Kontrolu provedli technické služby a strážníci. Zjišťovali, zde existuje nějaký další poklop, který by šel odklopit," uvedla s tím, že podobná situace by se opakovat neměla.

Případem se zabývá policie. Vedoucí hlučínského obvodního oddělení Jiří Marzol řekl, že policisté sbírají informace. "Právní kvalifikaci jsme ještě neurčili. Zatím je také předčasné odhadnout, zda bude vyvozena odpovědnost konkrétní osoby," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám