Hlavní obsah

Nic cennějšího nemáme. Umělci chtějí věnovat Zemana Putinovi darem

– Praha • Aktualizováno
Novinky, lsi

Umělci Jaroslav Rudiš a Igor Malijevský se rozhodli věnovat českého prezidenta Miloše Zemana jako dar jeho ruskému protějšku Vladimiru Putinovi. Do Kremlu se chystají v pondělí poslat darovací dopis, který podepsaly desítky lidí z české kulturní scény. Text dopisu zaslal Rudiš v neděli redakci Novinek. Signatáři listu podle něj chtějí s humorem vyjádřit nesouhlas s názory prezidenta na konflikt Ruska a Ukrajiny.

Foto: Archiv Jaroslava Rudiše

Jaroslav Rudiš (vlevo) a Igor Malijevský vhazují dopis do poštovní schránky.

Článek

Darování Zemana je podle umělců výraz vděčnosti za podíl na osvobození naší země. Podle dopisu by měl dar dorazit nejpozději v den výročí osvobození republiky.

„Jsme malá země a nemáme nic cennějšího než svého prezidenta. Přesto věříme, že si tento výjimečný dar z rukou českého národa ponecháte. Náš dar by k vám měl dorazit nejpozději v den výročí,“ píše se v dopise Putinovi. Ruský překlad dopisu má podle Rudiše dostat Kreml, ruská ambasáda v Praze a také Pražský hrad.

Text dopisu
Vážený pane prezidente Ruské Federace, Vladimíre Vladimíroviči Putine,u příležitosti výročí konce druhé světové války a jako výraz vděčnosti za podíl ruského národa na osvobození naší země jsme se rozhodli Vám, nejvyššímu představiteli Ruské Federace, věnovat darem nejvyššího představitele České Republiky, prezidenta Miloše Zemana. Náš dar by k Vám měl dorazit nejpozději v den výročí.Jsme malá země a nemáme nic cennějšího než svého prezidenta. Přesto věříme, že si tento výjimečný dar z rukou českého národa ponecháte. S bratrským pozdravemIgor Malijevský, Jaroslav Rudiš

Text dopisu podepsalo několik osobností české kulturní scény, například herečka Ester Kočičková, předseda Asociace českých  spisovatelů Jan Němec, spisovatelka Kateřina Tučková či výtvarník Jaroslav Valečka.

Nápad na darování českého nejvyššího ústavního činitele vznikl na literárním kabaretu v pražském Divadle Archa. "Brali jsme to jako nesouhlas s jeho (Zemanovými) názory, které se týkají situace na Ukrajině a ukrajinsko-ruského konfliktu," řekl Rudiš ČTK k důvodům vzniku dopisu.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem

Zeman po loňské anexi Krymu Ruskem opakovaně zmínil, že Krym nikdy Ukrajině nepatřil. Konflikt označil za občanskou válku a sankce USA a EU vůči Rusku považuje za neefektivní.

Miloš Zeman se příští týden zúčastní v ruském hlavním městě oslav 70. výročí konce světové války. Při své návštěvě se se svým ruským protějškem pravděpodobně setká.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám