Hlavní obsah

Místo nadávek založil hokejový klub, kde mají šanci i chudí

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Václav Zuna patří mezi kritiky poměrů v českém hokeji. Na rozdíl od mnoha podobných ale v jeho případě nezůstalo jen u nespokojeného remcání a nadávek u piva. V roce 2012 založil v Plzni hokejový klub, ve kterém platí základní pravidlo – rovný přístup ke všem.

Foto: Foto archív Pilsner Wolves

Trenéři mají ke všem dětem stejný přístup.

Článek

Chce tak zbořit mýtus o tom, že hokej je u nás sportem jen pro bohaté, kde šanci hrát dostávají hlavně děti rodičů, kteří vytasí ranec peněz.

„Otevřel jsem dveře k hokeji i dětem z nemajetných rodin, ve kterých může dřímat obrovský potenciál. Mají možnost se prosadit a ne být na úkor protežovaných synků jen draze placeným komparzem, který si jejich rodiče nemohou dovolit. Právě šikovní kluci z běžných rodin jsou podhoubím budoucnosti českého hokeje,“ uvedl 32letý majitel klubu HC Pilsner Wolves (Plzeňští vlci), který ještě jako aktivní hokejový hráč prožil většinu své profesionální kariéry v zahraničí. Právě tam se inspiroval, jak pracovat s mládeží.

Dobří sportovci, ale i slušní lidé

V nepokřiveném prostředí by Zuna rád vychovával z dětí nejenom dobré sportovce, ale především slušné lidi. „Chci dokázat, že se dá u nás dělat hokej bez toho, aby do něj zasahovali bohatí tatínkové a svým dětem bez ohledu na jejich um kupovali místo v sestavě,“ narážel Zuna na aféru kolem trenéra hokejové reprezentace Vladimíra Růžičky, jenž měl údajně přijmout půl miliónu od podnikatele Miroslava Palaščáka za to, že jeho syna uplatní ve velkém hokeji.

Na první Zunův trénink před třemi lety přišlo na zimák v Plzni-Košutce jen pár zvědavých kluků. Dnes je součástí vlčí smečky přes 120 dětí ve věku od čtyř do osmi let.

„Zdarma jim půjčíme výstroj po celou dobu působení v klubu. Nastavil jsem systém, který je transparentní a čitelný pro všechny. Financování řešíme formou stipendia na základě prospěchu ve škole, přístupu v tréninku a také chování rodičů. Pokud rodiny s hokejisty splní stipendijní podmínky, výše jejich příspěvků do klubové kasy bude srovnatelná s běžnými kroužky,“ dodal Zuna, který je uznávaným hokejovým expertem například ve Švýcarsku.

Filozofii klubu založil Zuna na lidském přístupu k dětem ve spojení s kvalitním tréninkovým programem. „Děti učíme i základní motorické cviky, nezapomínáme ani na doplňkové sporty jako atletika, míčové hry nebo plavání. Děláme pro ně i různé mimosportovní akce. Tréninky probíhají formou her zacílených na rozvoj bruslařských i herních dovedností. Ke všem dětem mají trenéři stejný přístup. Žádná protekce neexistuje,“ vypočítával Zuna.

Finance zatím táhne sám

Upozornil na to, že tréninky navazují hned na vyučování, tedy v družinových časech, tak aby děti měly později doma čas na přípravu do školy na následující den.

Klub začal také spolupracovat s 1. základní školou v Bolevci. „Myšlenka projektu je skvělá a zatím se to rozjíždí velmi slibně. Zájemců o hokej přibývá. Hodně rodičů se přišlo podívat na den otevřených dveří,“ řekla zástupkyně ředitele školy Hana Pánková.

Pochválila i přístup trenérů k dětem. „Jsou to mladí, šikovní kluci. Jak jsem měla možnost je vidět, tak s kluky jednají moc hezky,“ dodala Pánková.

Financování klubu zatím Zuna táhne z větší části sám. Jeho myšlenka čistého hokeje už ale zaujala některé firmy natolik, že poskytly sponzorský dar.

„Nechtěl jsem hned přijít s nataženou rukou a říct dejte mi peníze, já tady zkusím něco rozjet. Za tři roky jsem vybudoval systém, který funguje. Vím, že tohle je správná cesta. A jestli na to budou slyšet ti, kteří rozdělují dotace, se uvidí,“ uvedl Zuna.

Sám je zastáncem toho, aby stát, kraj či město rozdělovaly příspěvky na činnost mládeže v hokejových klubech na základě kvality koncepce, a ne aby braly za hlavní kritérium to, že oddíl má dospělý tým v extralize nebo první lize, dodal Zuna.

Reklama

Výběr článků

Načítám