Hlavní obsah

Brabec: Ekologická zátěž v Ralsku je zlikvidovaná, byly to prasárny po Sovětech

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ralsko

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ve čtvrtek na návštěvě bývalého vojenského prostoru Ralsko prohlásil, že tamní ekologická zátěž je zlikvidovaná. Odborníci jsou podle něj přesvědčení, že nebezpečí už nehrozí.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ministr Richard Brabec si prohlíží černé skládky v bývalém vojenském prostoru Ralsko

Článek

Prostor, který před 24 lety opustili vojáci sovětské armády, navštívil Brabec společně s ministrem obrany Martinem Stropnickým.

Stát na sanaci od roku 1993 vynaložil už půl miliardy korun. Ještě několik let se bude pokračovat v monitoringu. Odborníci budou sledovat čistotu podzemních vod zhruba na třech desítkách vrtů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Dělá se z opatrnosti. Monitoruje se, jak vypadá zatížení podzemních vod, protože to prostě funguje s určitou setrvačností. Sleduje se, zda se znečištění skutečně neobjevuje,“ uvedl ministr.

Ministr: Prasárny po Sovětech jsou tu běžné

Nejzávažnější situace s kontaminací zeminy a podzemní vody pohonnými hmotami byla v lokalitě letiště Hradčany.

„Ty prasárny, to slovo je na místě, jsou ve vojenských objektech po sovětských vojscích běžné. Bohužel ekologii tehdy samozřejmě nikdo neřešil,“ přidal ministr Brabec zkušenost z ostatních objektů, kde sídlila sovětská armáda.

Místo nových bytů černé skládky

Ralsko nepotkal takový osud jako středočeské Milovice, ale naopak se neustále potýká s množstvím černých skládek a dvěma stovkami polorozpadlých vojenských objektů. V současnosti tak lokalita vypadá, jako by sovětští vojáci vojenský prostor o rozloze 250 kilometrů čtverečních opustili teprve nedávno, a ne před 24 lety.

„V Milovicích vyrostly stovky nových bytů, obrovská dětská hřiště. Tady se hodně zaspalo. Zaspala se doba, kdy ruka státu byla otevřená,“ zhodnotil ministr životního prostřední.

S demolicí budov, které využívali sovětští vojáci, chce Liberecký kraj začít příští rok. Ministři přislíbili pomoc s likvidací a dohodli se i na zlepšení dopravního spojení celé oblasti.

Reklama

Související témata:

Související články

Ralsko trápí nezaměstnanost

Na snížení nezaměstnanosti se zaměří Ralsko na Českolipsku, dříve obývané sovětskými vojáky. Bez práce je ve městě s 1800 obyvateli zhruba čtvrtina lidí...

Výběr článků

Načítám