Hlavní obsah

Poslanci podpořili návrh na zvýšení rychlosti na některých silnicích I. třídy

Praha

Poslanecká sněmovna v úterý propustila do závěrečného čtení novelu, která umožní na vybraných částech silnic první třídy nejvyšší povolenou rychlost z 90 na 110 kilometrů v hodině. Předlohu znovu projedná výbor, který ji už dříve doporučil s drobnými úpravami schválit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Návrh počítá se zrušením kategorie rychlostní silnice, které laická veřejnost zaměňuje za dálnici a které se nově stanou dálnicemi druhé třídy. Nejvyšší povolená rychlost na nich už dnes činí 130 kilometrů v hodině, takže se tato změna řidičů nijak zásadně nedotkne.

Důležitější bude pro motoristy rozdělení silnic první třídy na dvě kategorie. V úsecích, které jsou směrově oddělené, navrhuje ministerstvo dopravy povolenou rychlost zvýšit o 20 kilometrů v hodině na 110 kilometrů za hodinu. U silnic, kde mezi směrovými pruhy svodidla nebo jiný zádržný systém není, bude ponechána maximální rychlost 90 kilometrů v hodině.

Poslanec Ivan Adam (ODS) navrhnul, aby se o 20 km v hodině zvýšila i rychlost na klasických dálnicích, což by umožnilo jezdit po některých úsecích dálnic až 150kilometrovou rychlostí.

Novela také ze zákona vypouští možnost zavést elektronické dálniční známky místo dosavadních papírových, které se tak budou moci používat i po 1. lednu příštího roku. Vláda uvádí mimo jiné, že to ušetří peníze za zavedení elektronického systému.

Reklama

Výběr článků

Načítám