Hlavní obsah

Úsvit se dál štěpí. Šéf klubu do nové strany Národní zájmy nejde

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čtyři členové poslaneckého klubu Úsvit přímé demokracie zakládají vlastní stranu. Prozatím nese pracovní název Národní zájmy. Nutný počet podpisů pro vznik nové partaje již prý její zakladatelé mají, každým dnem tak mohou ministerstvo vnitra požádat o registraci. Marek Černoch, šéf poslaneckého klubu a hlavní rebel proti Tomiu Okamurovi, v Úsvitu zůstane.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců hnutí Úsvit Marek Černoch. Za ním vlevo Augustin Karel Andrle a vpravo Karel Fiedler.

Článek

„Jak jsme ohlásili už v únoru, zakládáme novou stranu. Abychom mohli shánět podpisy, tak jsme tomu dali pracovní název Národní zájmy. Není však definitivní. K finálnímu pojmenování dojde na prvním sněmu, který proběhne v době, až budeme mít schválené stanovy ministerstvem vnitra,“ řekl Právu poslanec Petr Adam.

Sběr podpisů prý už proběhl. „Máme jich více, než je potřebná tisícovka,“ dodal Adam s tím, že požádají o registraci v nejbližších dnech.

Z poslaneckého klubu Úsvitu se prý do nové strany chce připojit několik poslanců: kromě Adama Jana Hnyková, Martin Lank a Karel Fiedler. Jediný Lank Právu nezvedl v pátek telefon a informaci nepotvrdil, ostatní se k novému angažmá hlásí.

Nová strana bude mít hned od svého založení podle Adama více členů, než měl i po několika letech rozpadající se Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. „V tom úplném začátku budeme mít asi třicet lidí, budeme to rozšiřovat naprosto lineárně,“ řekl Právu Adam.

Nová strana bude mít jasný řád. Úsvit žádný neměl
Karel Fiedler

Hlásí se prý i lidé, kteří dosud figurovali v jiných partajích. „Tato věc musí být diskutovaná, nebudeme se ve slučování s kýmkoliv unáhlovat,“ podotkl Adam.

V budoucnosti by si však prý uměl představit spolupráci například s Věcmi veřejnými. Ale s OK strana Jiřího Janečka, o které se jako o partnerovi spekulovalo, se prý slučovat nebude. „Jsme svébytná strana a součást evropského hnutí s Marine Le Penovou. Spojovat se určitě nebudeme,“ řekl Právu Janeček.

Nová strana bude zřejmě hájit podobné hodnoty jako hnutí Úsvit. „Ráda bych pokračovala v té práci, kterou jsem začala. Musím hájit program hnutí, za které jsem byla zvolena. V hnutí Úsvit jsem ale nedostala žádnou nabídku, abych mohla vstoupit,“ vysvětlila Právu Hnyková, proč pomáhá zakládat novou stranu.

„Ano, je pravda, že spoluzakládám novou stranu. Hnutí Úsvit nefungovalo – absurdní bylo už jen to, že jako poslanci jsme byli zvoleni za hnutí, ale nebyli jsme jeho členy. Nesli jsme kritiku za politiku hnutí Úsvit a Okamury, ale nemohli jsme to ovlivnit,“ vysvětlil Právu Fiedler.

„Nová strana bude mít jasný řád. Úsvit žádný neměl. Nechceme být stranou xenofobní nebo rasistickou, ale chceme klást důraz na národní zájmy,“ dodal.

Černoch zůstává

Poslanec Marek Černoch, který se postavil v zimě do čela rebelie vůči Okamurovi, překvapivě zůstává v Úsvitu. „Nechci odejít z Úsvitu. Myšlenky Úsvitu jsou pro mě stěžejní. Zakládat novou stranu nebudu. Stranu zakládají nezávislí poslanci,“ řekl Právu.

Neznamená to však, že by s novou stranou neměl v úmyslu spolupracovat. „Chceme založit subjekt, který se s Úsvitem integruje,“ vysvětlil. Do nové strany pak nemíří ani tajemník Úsvitu Jan Zilvar, který Právu vysvětlil, že má už tak dost práce s hnutím.

Zdaleka ne všem poslancům z klubu Úsvit se do nové partaje chce. „Byl jsem zvolen jako nezávislý za Úsvit. Považoval bych za zradu těchto voličů, abych od toho utíkal, když dojde k prvnímu problému. Že se nová strana chystá, vím, ale nezabývám se tím,“ řekl Právu zlínský poslanec Jaroslav Holík. Podobně se k situaci postavil i poslanec Augustýn Karel Andrle Sylor. „Jsem nestraník a nemám v úmyslu někam vstupovat. Nechám to tak, jak to je,“ řekl Právu.

I když o legitimaci nové partaje neprojevuje zatím zájem ani poslanec Jiří Štětina, snahu kolegů chápe. „Je to jediná cesta, jak změnit Úsvit, ale já jsem o tom zatím nepřemýšlel. Jsem členem Úsvitu – nechám to tak,“ řekl Právu.

Poslanecký klub Úsvitu však prý vznikem nové partaje nezanikne. „Klub bude pokračovat dál tak, jak je teď. Jsou tam velmi šikovní lidé, se kterými se dobře spolupracuje, není potřeba cokoli měnit,“ sdělil Právu Adam. Poslanec Karel Pražák a Milan Šarapatka klub opustili nedávno. Poslance Radima Fialu a Tomia Okamuru zase ostatní vyloučili. Nyní má tedy deset členů. Po volbách jich bylo čtrnáct.

Reklama

Související témata:

Související články

Okamura podepsal smlouvu sám se sebou

V kauze rozpadlého hnutí Úsvit neustále vyplouvají na povrch podezřelé smlouvy, které měly oba znesvářené tábory uzavírat. Kuriózní je smlouva, jejíž text má...

Výběr článků

Načítám