Hlavní obsah

Propuštěné dívky jsou zdravé, potřebují ale čas na zotavení, oznámily rodiny

• Aktualizováno

Hana Humpálová a Antonie Chrástecká, které se po dvou letech zajetí v Pákistánu vrátily do České republiky, jsou podle prohlášení svých rodin zdravé, ale potřebují klid, aby se mohly zotavit.

Foto: ČTK/AP

Hana Humpálová a Antonie Chrástecká

Článek

Rodiny obou mladých žen v pondělí poděkovaly v prohlášení veřejnosti za projevy solidarity, české vládě pak za podporu a turecké humanitární organizaci IHH za pomoc.

Humpálová a Chrástecká jsou v péči lékařů a rodin na nespecifikovaném místě. Do ČR se vrátily minulý týden. [celá zpráva]

Právě turecká humanitární organizace IHH měla zprostředkovat jejich propuštění na svobodu. V případu se vedle českého ministerstva zahraničí a tajných služeb angažoval i prezident Miloš Zeman.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)  v neděli naznačil, že dívky nedrželi teroristé. Ministr vnitrra Milan Chovanec (ČSD)  zároveň popřel, že by ČR zaplatila za jejich vydání výkupné.

Češky byly uneseny v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán v březnu 2013. Přijely do Pákistánu ze sousedního Íránu jako turistky. Cílem jejich cesty byla Indie. Z místa únosu je skupina osmi až deseti ozbrojenců odvezla terénním automobilem. Únosci s sebou vzali i policistu, jenž ženy doprovázel, později ho ale vysadili a ponechali si jeho zbraň.

Na internetu se později objevily dva videozáznamy s unesenými – první v červnu 2013 a druhý o čtyři měsíce později. Jiné zprávy úřady o dívkách neměly, protože únosci o sobě nedali nijak vědět. Česká diplomacie byla na informace o případných vyjednáváních po celou dobu velmi skoupá.

Reklama

Související témata:

Související články

Češky unesené v Pákistánu jsou na svobodě

Dvě 27leté Češky - Antonie Chrástecká a Hana Humpálová, které byly uneseny 13. března 2013 v Pákistánu, jsou na svobodě. Informovala o tom v sobotu ČT24...

Propuštěné Češky jsou v péči lékařů

Česky Antonie Chrástecká a Hana Humpálová, které byly dva roky vězněné únosci v Pákistánu, jsou v péči lékařů. Nepřímo to plyne z vyjádření ministra vnitra...

Výběr článků

Načítám