Hlavní obsah

Komunisté v Bohumíně protestovali proti průjezdu amerického konvoje

Právo, Pavel Karban
Bohumín

Proti průjezdu konvoje americké armády přes Česko protestovaly v pátek odpoledne desítky lidí v Bohumíně. Poklidný mítink svolali místní komunisté, kteří lidem nabídli i podepsání petice, která odmítá cizí vojenské základny v Česku, a to i ve formě rychle rotujících vojenských sil rychlého nasazení či vojenských cvičení cizích armád u nás.

Foto: Pavel Karban, Právo

Jeden z protestujících v Bohumíně

Článek

Na severu Moravy a ve Slezsku podepsala petici zhruba tisícovka lidí. Jedním z nich byl v pátek v Bohumíně i pan Jiří, senior z Ostravy. „Zbytečně se tady předvádějí, aby nám ukázali, jak nás mohou zastrašit. Co by asi následovalo, kdybychom je neposlouchali,“ řekl na adresu Američanů. „Proč tu nejede celé NATO? Proč jenom Američané,“ ptal se.

Důvodů, proč petici komunistů podpořil, má prý ale víc. „Nejsem slepý a hluchý, čtu noviny, internet, poslouchám televizi. Vidím, co jsou Američané za prasata, co dělají po celém světě,“ má jasno Jiří. Svůj postoj chce prezentovat i v průběhu nedělní Dragounské jízdy. „Žádný útok, žádná vajíčka ani rajčata. Klidně, v poklidu, třeba transparentem, napíšu tam Ami, go home! nebo něco takového,“ prozradil.

Foto: Pavel Karban, Právo

Desítky lidí podepsaly petici KSČM, která je namířena nejen proti průjezdu konvoje americké armády přes Česko, ale proti válkám obecně.

Podle europoslankyně Kateřiny Konečné (KSČM) uspořádali komunisté protestní akce proto, že se na ně obrátila velká řada občanů, kterým se nelíbí, že Českem budou projíždět američtí vojáci.

Konečná má za to, že odpor proti Dragounské jízdě vyvolávají v řadě Čechů hlavně vzpomínky na minulost. „Přes naše území historicky posledních 100 let ty armády projížděly a je třeba říct, že si to všichni pamatujeme. Myslím si, že jsme byli všichni rádi, že tady žijeme v míru. Dneska je však hrozba války na Ukrajině a je nám blízko,“ poukázala.

Reklama

Související články

Americký armádní konvoj je už v Polsku

První kolona amerických vojenských vozidel s vojáky vracejícími se z cvičení v rámci operace NATO Atlantic Resolve v Estonsku a Litvě na základnu do Německa je...

Výběr článků

Načítám