Hlavní obsah

Tejc: Politika není jen o síle. Nebudu zpochybňovat nikoho z těch, kdo uspěli

Právo, Karolina Brožová

Téměř absolutní moc pro Bohuslava Sobotku znamená i absolutní odpovědnost, říká v rozhovoru pro Právo Jeroným Tejc, poražený z volby do stranického vedení.

Foto: Petr Horník, Právo

Jeroným Tejc

Článek

Kandidoval jste na statutárního místopředsedu, poté na řadového, bez úspěchu. Do vedení se dostali jen lidé, které podpořil předseda ČSSD Sobotka. Co na to říkáte?

Rozhodnutí sjezdu vnímám s pokorou. Nebudu ho kritizovat, ale respektovat. O vedení rozhodlo více než 700 delegátů.

Některým delegátům chybí ve vedení rozmanitost v názorech. Ve vedení jsou hned tři místopředsedové z Prahy. Je to chyba, když soc. dem. ve volbách boduje víc na venkově než v metropoli?

Nejsem stoupencem dělení kandidátů podle toho, odkud jsou, byť je zvláštní, že výrazné zastoupení má Praha, která nikdy nepřispěla k výhře soc. dem. ve volbách do Sněmovny. Podle mého názoru může být rizikem spíše to, že voliči si rádi vybírají různé osobnosti.

To, že vedení soc. dem. bude jednobarevné, může vést k tomu, že neosloví tak široký počet skupin jako tehdy, kdy bylo pestřejší. Ale může to mít i výhody. Ukáže to čas.

Senátor Zdeněk Škromach se domnívá, že vnitrostranická opozice bude slyšet už jen v médiích. Je to opodstatněná obava?

Nevnímal bych to tak, že jsem teď na straně vnitrostranické opozice. Říkám věci na rovinu na každém jednání dovnitř. Výjimkou je sjezd, kde byly přítomny televizní kamery. To nebylo mé rozhodnutí. Současné vedení znamená téměř absolutní moc pro Bohuslava Sobotku, ale také absolutní odpovědnost. Já věřím, že Sobotka si toho bude vědom.

Má Sobotka tak obrovskou podporu členů a delegátů, nebo za výsledek sjezdu vděčí spíš dohodám s kraji?

Samozřejmě existovaly dohody mezi předsedou a představiteli krajů. Nemám v úmyslu je zpochybňovat. Patří ke každému sjezdu. Delegáti rozhodli v tajné volbě. Prostě se jen rozhodli respektovat dohody, které byly učiněny.

Nepatřím k těm, kteří toto zpochybňují nebo kritizují. Já běžel proti kulometné palbě bez dohod a svým způsobem jsem padl tři až čtyři metry před cílem zvolení místopředsedy strany, ale respektuji to. Nebudu se vymlouvat na dohody. Podpora buď je, nebo není. Delegáti vyslyšeli přání Sobotky mít svůj tým.

Budete schopen s vedením, které delegáti zvolili, komunikovat? V nominačním projevu jste se ostře vymezil vůči Milanu Chovancovi, kterého nakonec sjezd zvolil prvním místopředsedou.

Nikdy jsem nebral věci osobně. Pokud politik bere věci osobně, tak si zužuje manévrovací prostor a především není schopen vést debaty o věcech, které je nutné prosadit. Nebudu mít problém komunikovat s vedením. Má kandidatura měla za cíl ukázat, že tu jsou lidé, co vidí věci jinak.

Do vedení se dostala i veřejnosti málo známá Lenka Teska Arnoštová, náměstkyně na ministerstvu zdravotnictví, která se podle některých kritiků dostala do vedení hlavně kvůli tomu, že je žena.

Na to ať si udělá každý názor sám. Bohuslav Sobotka prohlásil o mně a Jiřím Dienstbierovi, že jsme byli slabí kandidáti, a proto jsme neuspěli. Já si myslím, že každý, kdo viděl v televizi naše vystoupení, si může udělat názor na to, kdo byl a kdo nebyl slabý. Politika není jen o síle. Každý spravedlnost vnímá jinak. Nebudu zpochybňovat nikoho z těch, kdo uspěli.

V soc. dem. zůstáváte? Budete se dál snažit budovat vnitrostranickou kariéru i po tomto neúspěchu?

Budu dál pracovat pro soc. dem., věřím, že ne špatně. Budu pomáhat soc. dem. ve Sněmovně (Tejc je šéfem ústavně-právního výboru – pozn. red.) v bitvách, které nás čekají. Rozhodně patřím k těm, kteří by za žádných okolností neštěpili poslanecký klub, a nehlasoval bych ani v rozporu s vůlí strany.

Co říkáte na změnu stanov?

Podpořil jsem ji kromě posílení pravomocí předsednictva. Uvidíme, jak se podaří napsat volební řády. Máme ústavu, ale nemáme prováděcí předpis.

Proč se vám nelíbí posílení předsednictva?

Zůstává možnost zasahovat do kandidátních listin a bez udání důvodu vyřadit kandidáta. To mi nepřipadá vhodné při existenci přímých voleb členů. Pokud dáváme práva členům, tak bychom je měli dávat se vším všudy a nelimitovat je zásahy předsednictva strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám