Hlavní obsah

Novým karlovarským hejtmanem je sociální demokrat Martin Havel

– Karlovy Vary • Aktualizováno
Právo, Rudolf Voleman

Karlovarský kraj má od pondělí nové vedení složené ze zástupců ČSSD a dosavadních opozičních stran ODS, Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM) a TOP 09+STAN. Koalici, která drží 30 z celkových 45 mandátů, vede hejtman Martin Havel (ČSSD). Komunisté po šesti letech skončili v opozici.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Karlovarský hejtman Martin Havel (ČSSD)

Článek

„Musíme si nyní s novou radou sednout a říct si, které projekty jsou k dotažení do konce prioritní a které budeme řešit následně,“ uvedl Havel po zvolení s tím, že výsledek jednání nepřinesl žádné ze zúčastněných stran silnější pozici vůči ostatním.

Havel, který dosud působil na kraji jako náměstek hejtmana, byl zvolen v tajné volbě 32 hlasy. Tajně byla zvolena jako jeden celek i celá devítičlenná krajská rada, a to 27 hlasy. Tři z členů koalice očividně tedy pro radu v navrhovaném složení nehlasovali.

Bývalý hejtman dohodu zatím nepodepsal

Dopředu avizoval problém s volbou všech radních například starosta Božího Daru a senátor Jan Horník (STAN).

Bývalý hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD), který byl svými stranickými kolegy na konci ledna dohnán k rezignaci na funkci, se v pondělí ráno  hlasování o nové podobě vedení kraje neúčastnil.

„Zatím nebudu tu věc komentovat,“ uvedl Novotný na dotaz Práva, proč chybí jeho podpis pod koaliční smlouvou. „Ještě jsem ani neviděl usnesení zastupitelstva. Mám ale problém, že jsme přeskočili k pravicové TOP 09. Uvidíme,“ uvedl na dotaz, zda koaliční smlouvu podepíše dodatečně.

Nebudeme do všeho šít, tvrdí komunisté

Prvním náměstkem hejtmana pro zdravotnictví a dopravu byl zvolen Jakub Pánik (ČSSD). Miloslav Čermák (ČSSD) přišel o zdravotnictví, ale zůstaly mu coby náměstkovi hejtmana mu sociální věci. Edmund Janisch (ČSSD), který byl dosud uvolněným členem zastupitelstva pro lázeňství a cestovní ruch, bude nyní uvolněný člen rady pro školství.

Neuvolněným náměstkem hejtmana s gescí pro ekonomiku a informační technologie se stal Jiří Červenka (ODS), který pracuje jako ředitel Ašských městských lesů. Starosta Aše Dalibor Blažek (HNHRM) je neuvolněným náměstkem pro správu majetku kraje. Kulturu a lázeňství s cestovním ruchem má mít pod palcem coby neuvolněný náměstek hejtmana místostarosta Lokte na Sokolovsku Petr Zahradníček (TOP 09 STAN).

Ostrovský advokát Petr Šindelář má spravovat vnitřní věci kraje jako radní. Devátým členem s resortem životního prostředí a zemědělství byl volen někdejší starosta Chodova Josef Hora (HNHRM).

Alternativa koalici podpořila, ale ve vedení kraje nemá svého zástupce. Žádá jen některé pozice ve výborech a komisích.

V opozici pak skončila KSČM. „Budeme aktivní opozicí a budeme se zajímat o dění na kraji,“ uvedla končící první náměstkyně hejtmana Eva Valjentová (KSČM). „Neznamená to, že budeme do všeho šít, protože víme, že za vším je spousta práce a my známe teď už tu problematiku i z druhé strany. Chceme být konstruktivní opozicí,“ dodala Valjentová.

Reklama

Výběr článků

Načítám