Hlavní obsah

Babiš obhájil post předsedy ANO, získal 100 procent hlasů

Právo, Novinky, Václav Lang , Jan Rovenský
Praha
Aktualizováno

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš podle očekávání obhájil na víkendovém sjezdu post předsedy hnutí ANO. Nikdo ze spolustraníků se mu nepostavil. Všech 186 platných hlasovacích lístků v tajném hlasování bylo pro Babiše, jeden lístek byl neplatný. Volba prvního místopředsedy měla hladký průběh, čtyři kandidátky se kandidatury vzdaly a vlivný post spadnul do klína Jaroslavu Faltýnkovi. Zvoleni byli i místopředsedové a předsednictvo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš

Článek

Andrej Babiš byl jediným kandidátem na post předsedy hnutí. Nominaci získal ve všech 14 krajích.

„Je mi to trapné, že je jen jeden nominant na kandidáta,“ řekl ve svém kandidátském projevu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Faltýnek

V něm se také pokusil dopředu odpovědět obvyklý dotaz, proč se angažuje v politice. „Mám pocit, že bych měl splatit dluh. Dluh této zemi a této společnosti a pomáhat lidem, kteří v životě neměli stejné předpoklady a štěstí, jako jsem měl já,“ prohlásil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředsedkyně ANO Radmila Kleslová.

Překvapivá nebyla ani volba prvního místopředsedy strany. Byť původně kandidovalo pět lidí, všechny čtyři ženy-kandidátky - Blanka Kotrlová, Jaroslava Jermanová, Radmila Kleslová i Radka Maxová - se postupně vzdaly kandidatury ve prospěch Jaroslava Faltýnka. Ten získal 153 hlasů ze 176 platných hlasovacích lístků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředsedkyně Sněmovny a hnutí ANO Jaroslava Jermanová.

Řadovými místopředsedy byli v prvním kole zvolení Petr Vokřál, Jaroslava Jermanová a Radmila Kleslová.

Čtvrtý místopředseda byl zvolen až napotřetí, stal se jím Babišovi loajální poslanec Jan Volný. Ze 185 platných hlasů získal těsnou většinu 96 hlasů.

V předsednictvu bude Stropnický i Brabec

V sobotu v noci došlo i na volbu členů užšího vedení, sedmičlenného předsednictva. Ke zvolení byly zapotřebí 94 hlasy.

V prvním kole se členy předsednictva stal ministr životního prostředí a poslanec Richard Brabec (161 hlasů), ministr obrany a poslanec Martin Stropnický (141), Radek Popelka (120), Radek Hloušek (109), Jan Řehounek (109) a poslanci Martin Komárek (100) a Margita Balaštíková (96).

Původně mělo mít předsednictvo osm členů, ale ani ve třech kolech se nepodařilo osmé křeslo obsadit  a sněm proto post zrušil.

Reklama

Výběr článků

Načítám