Hlavní obsah

Tragédie v Uherském Brodě patří k jedné z největších v historii ČR

Úterní neštěstí, které se odehrálo v Uherském Brodě, si vyžádalo zřejmě devět obětí a patří k doposud nejtragičtějším událostem v historii samostatné České republiky. V její historii si najednou více obětí vyžádaly jen dopravní nehody a povodně.

Foto: Foto Kastner

Policisté hlídají místo činu

Článek

Mezi události, které si v historii vyžádaly nejvíce lidských životů, patří bezesporu povodně v roce 1997, při kterých zemřelo vůbec nejvíce lidí, a to padesát. Při druhých nejhorších povodních v roce 2002 zemřelo sedmnáct lidí. Povodně v letech 2009 a 2013 si vyžádaly shodně po patnácti lidských životech.

Co se autonehod týče, vůbec nejtragičtější se odehrála 8. března 2003 u obce Nažidla na Českokrumlovsku. Autobus, který jel z hraničního přechodu Dolní Dvořiště do Českých Budějovic, vjel do protisměru, převrátil se na bok a spadl ze sedmimetrového srázu. Z patrového se při pádu odtrhla střecha, nehoda si tak vyžádala celkem 20 obětí.

Devatenáct lidských životů si pak vyžádala srážka osobního vlaku s nákladním u obce Krouna na Chrudimsku v roce 1995.

Mezi nejhorší vrahy v samostatné historii ČR se řadí Jaroslav a Dana Stodolovi. Manželé v letech 2001 až 2003 společně uškrtili šest starších lidí. Po jednom člověku pak zabil každý z nich. Soud jim uložil doživotní tresty.

Sedm lidí zavraždil také pracovník anesteziologicko-resuscitačního oddělení havlíčkobrodské nemocnice Petr Zelenka. Podle rozsudku podával pacientům heparin, aby dosáhl vlastního vzrušení z krizové situace a následné aktivity nemocničního personálu. Policisté později uvedli, že Zelenka má na svědomí další tři lidi, ovšem vzhledem k uloženému doživotnímu trestu ho už znovu nestíhali.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Zelenka u soudu

Další tragická událost se stala 17. února 2013 ráno. Antonín Blažek si ve Frenštátu pod Radhoštěm vyřizoval účty se sousedy tak, že v panelovém domě pustil plyn a následně ho vyhodil do povětří. Při explozi, která dům téměř srovnala se zemí, zahynulo pět lidí včetně tří dětí. Dalších jedenáct nájemníků bylo zraněno. Výbuch nepřežil ani mstitel Blažek.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Trosky domu ve Frenštátu pod Radhoštěm

Další vybrané tragické události na území ČR
Počet obětíPopis události
DesetNedaleko obce Středokluky (Praha-západ) narazil řidič linkového autobusu do odstavené Tatry a osobního auta; nehoda si vyžádala deset mrtvých (sedm na místě) a 15 vážně zraněných.
DevětPři požáru drážní budovy v těsném sousedství pražského nádraží na Florenci uhořelo devět lidí (nejtragičtější požár podle počtu obětí v tuzemsku od roku 1984).
OsmPři požáru hotelu Olympik v Praze zahynulo osm lidí a 34 jich bylo zraněno. Škoda byla vyčíslena na 50 miliónů korun.
OsmOsm lidských životů si vyžádala nehoda na silnici u Panenského Týnce na Lounsku, při které se střetly kamión, mikrobus a osobní automobil.
OsmVe Studénce na Novojičínsku narazil vlak jedoucí z Krakova do Prahy do spadlé části mostní konstrukce; neštěstí si vyžádalo osm mrtvých a na 90 zraněných.

Reklama

Výběr článků

Načítám