Hlavní obsah

Ústavní soud ukáže 140 let starý poklad

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Unikátní fotografie, plány, mince, sněmovní tisky, pergamenová listina. To všechno vydala schránka, která téměř 140 let odpočívala ve zdi budovy někdejšího Zemského sněmu v Brně, kde nyní sídlí Ústavní soud. Celý obsah schránky nalezené před několika týdny si budou moci všichni zájemci prohlédnout pouze v pátek, kdy se mimořádně otevřou i prostory soudu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Martin Číhalík se schránkou na místě, kde téměř 140 let odpočívala.

Článek

Na stopu zapomenutého pokladu se dostal Martin Číhalík, který prováděl stavebně historický průzkum budovy. O schránce přitom neměl nikdo tušení. Pak ale Číhalík narazil v archivu na záznam o slavnostním uložení schránky za závěrečný kámen budovy. Poté, co si by jist, kde se schránka nachází, šla stranou akademická zdrženlivost a ke slovu se dostaly sbíječky. Po dvou hodinách pak otvor ve zdi vydal velkou schránku.

„Dokumenty ve schránce byly téměř nepoškozené, schránka byla ve stavu, jako by ji včera zazdili. Dokumenty ani fotografie jsme nemuseli vůbec rekonstruovat. Do stěny, kde byla uložena, se nedostala žádná vlhkost, navíc schránka byla pečlivě zaletovaná. Jenom její otvírání trvalo tři hodiny. Vevnitř byly mimo jiné fotografie ze stavby, které nikde jinde nejsou dochované nebo originální plány budovy podepsané jejími architekty,“ pochlubil se Číhalík.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Na výstavě jsou k vidění unikátní dokumenty.

Zemský stavovský dům, vybudovaný pro potřeby moravské sněmovny, byl postaven v letech 1875–1878 podle návrhu vídeňských architektů Antona Heffta a Roberta Raschky. Když byla v prosinci 1878 stavba zcela dokončena, moravský zemský hejtman Vojtěch Widmann do budovy slavnostně vložil měděnou schránku s dobovými dokumenty. Ty budou k vidění od 9 do 18 hodin ve foyer sněmovny. Navíc se uskuteční i komentované prohlídky, a sice v 9:30, 11:30, 13:30, 15:30 a 17:30.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Schránka ukrývala i fotografie dokumentující stavbu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám