Hlavní obsah

Česko zřejmě vyšle polní nemocnici do Jordánska, řekl Zeman, armáda s tím nepočítala

Právo, Novinky, ČTK, lž, dan, val
Hradec Králové
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman při středeční návštěvě Královéhradeckého kraje prohlásil, že země zřejmě vyšle vojenskou polní nemocnici do Jordánska na pomoc uprchlíkům. Podle mluvčí generálního štábu Jany Růžičkové ale armáda o podobném plánu neví a mandát na roky 2015 a 2016 s nasazením nepočítá. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) uvedl, že jde o jednu z možností české pomoci. Záležet prý bude i na nákladech a zájmu Jordánska.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Prezident Miloš Zeman na setkání s královéhradeckými krajskými zastupiteli

Článek

„Na základě jednomyslné dohody ústavních činitelů z úterý ji zřejmě odeberu z Královéhradeckého kraje a odešlu do Jordánska, kde je v tuto chvíli 600 tisíc uprchlíků,” řekl Zeman o polní nemocnici.

„Naše známá polní nemocnice může v Jordánsku prokázat platné služby. Já jsem proti umísťování uprchlíků v České republice, naopak jsem pro pomoc v jejich přirozeném kulturním prostředí, ať už ve vlastních, nebo sousedních stabilních zemích,“ dodal prezident.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stropnický: Mám zjistit náklady

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) uvedl, že se politici o možnosti vyslání nemocnice bavili. „Probírali jsme to jako jednu z možností. Dostal jsem za úkol propočítat náklady, za kolik by to bylo možné provést,” uvedl ministr, který je na pracovní cestě v Indii.

Požádali jsme ministra obrany, aby prověřil, zda je na jordánské straně zájem o vyslání naší polní nemocnice, a také aby rovněž posoudil rozpočtové aspekty celé věci
premiér Bohuslav Sobotka

Tento postup potvrdil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s tím, že je třeba zjistit, zda by mělo Jordánsko o nemocnici zájem.

Podle premiéra diskutovali politici o podpoře válečných uprchlíků přímo na místě, tedy zejména v Jordánsku či Turecku. „V přeplněných uprchlických táborech je velkým problémem dostupnost a kvalita poskytované zdravotní péče. Požádali jsme ministra obrany, aby prověřil, zda je na jordánské straně zájem o vyslání naší polní nemocnice, a také aby rovněž posoudil rozpočtové aspekty celé věci,”  uvedl Sobotka. Jasněji podle něj bude na příštím zasedání vlády či dalším setkání k zahraniční politice.

Nejvyšší ústavní činitelé se ve společném prohlášení po úterní schůzce omezili na obecné konstatování, že v souvislosti s bojem proti terorismu je nutné „přispívat ke zlepšování podmínek života prostřednictvím rozvojové spolupráce, humanitární pomoci, podpory lidských práv i rozvoje ekonomických vztahů.” [celá zpráva]

Termín eventuálního vyslání není jasný

„Pokud jsem správně informován od kancléře, tak tuto dohodu potvrdili jak pan ministr obrany, tak předseda vlády. Uznávám, že když byla uzavřena teprve včera (v úterý; pozn. red.), tak o ní nemohla vědět mluvčí generálního štábu, na druhé straně, být já mluvčí a o něčem nevím, tak mlčím,“ dodal při odpolední návštěvě nemocnice prezident s tím, že se měla mluvčí zeptat například ministra obrany, který byl dohodě přítomen.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Prezident Miloš Zeman při návštěvě polní nemocnice

O termínu realizace přesunu polní nemocnice do Jordánska však nechtěl blíž spekulovat. „To už je technická věc a  to je věc odborníků. Takže kdy se to uskuteční, to nevím, pouze konstatuji, že dohoda byla jednoznačná, že s ní všichni souhlasili,“ řekl Zeman.

Jordáncům pomoc nabídne ve čtvrtek

Prezident nedávno Jordánsko navštívil. „Hovořil jsem s králem Abdaláhem o obecné solidární pomoci ČR, aniž bych tuto pomoc specifikoval. Teprve včera, protože o tom musí rozhodnout všichni ústavní činitelé, i když jsem vrchní velitel ozbrojených sil, tak nechci tuto roli přeceňovat, a teprve včera jsme se dohodli. Takže teprve zítra tento návrh Jordánsku předložíme,“ prozradil prezident.

„Ale vzhledem k tomu, že už tam figuruje naše skupina, která se jmenuje Medevac a která pomáhá v nemocnici v Ammánu zraněným syrským dětem, vzhledem k tomu, že Jordánsko má téměř 600 tisíc uprchlíků, kteří tam žijí ve stanech, tak se domnívám, že taková pomoc polní nemocnice bude účelná,“ dodal Zeman.

Česká polní nemocnice již byla v minulosti nasazena v Iráku, Afghánistánu, Pákistánu, Albánii a Chorvatsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám