Hlavní obsah

Chřipková epidemie je v plném proudu. Na jihu Moravy je situace nejhorší za posledních pět let

Zatímco v hlavním městě se začala epidemie chřipky a infekcí dýchacích cest zmírňovat, další kraje vesměs hlásí výrazné nárůsty počtu nemocných. Objevila se i úmrtí spojená s chřipkou. Hranice epidemie je stanovena na 1700 případů na 100 000 obyvatel.

Foto: Václav Pergl, Právo

Nejvíce nachlazení a chřipky postihují malé děti.

Článek

V Praze tento týden stoupla nemocnost pouze o sedm procent, což je méně, než hygienici předpokládali.

„Celková nemocnost stoupla v Praze o pouhých sedm procent, mírnější vzestup jsme předpokládali. U dětí i dospělých se nemocnost téměř neměnila. Nejvíc, o 14 procent, stoupla u lidí starších 60 let," uvedla Zdeňka Jágrová z Hygienické stanice hl. m. Prahy. Epidemiologové předpokládají, že v hlavním městě bude nemocnost na úrovni epidemie ještě příští týden, pak by mohla začít  klesat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

S komplikacemi chřipky jsou v nemocnici dvě děti, čtyřměsíční a dvouleté. Další čtyři hospitalizovaní jsou starší šedesáti let. Na komplikace chřipky B zemřela v Praze osmadevadesátiletá žena.

Naopak v Plzeňském kraji přibylo v týdnu nemocných o 25 procent a počty pacientů již překonaly hranici epidemie. Nejvíce nemocných přibylo mezi dětmi mezi šesti a 14 lety.

Ve Středočeském kraji zatím epidemie pokračuje. Na Kolínsku či Kutnohorsku již počet infikovaných klesl, ale například v okrese Praha-východ vzrostl v týdnu o 163 procent.

Epidemie pokračuje v Pardubickém kraji, kde jsou z tohoto důvodu zakázány návštěvy v nemocnicích i dalších zařízeních. Několik dětí skončilo kvůli komplikacím v nemocnici.

V Karlovarském kraji sice za poslední týden nemocných přibylo, ale jejich počty stále ještě nepřekonaly hranici epidemie.

Na komplikace způsobené chřipkou zemřel v týdnu v Jihočeském kraji pacient s nespecifikovanou chronickou chorobou. Region se rovněž potýká s epidemií. Jitka Luňáčková z českobudějovické krajské hygienické stanice nicméně předpokládá, že v období jarních prázdnin by mohly počty nemocných poklesnout.

V Královéhradeckém kraji, kde rovněž počty nemocných odpovídají epidemii, byla podle údajů hygieniků v týdnu nejvyšší nemocnost na Trutnovsku a Jičínsku, nejméně nemocných je hlášeno z Náchodska.

Na jihu Moravy nejhůř za pět let

Epidemii v Jihomoravském kraji označují hygienici za nejhorší za posledních pět let. Zavřeno je i několik škol.

Statisticky epidemie řádí i v Olomouckém kraji. Hygienici nicméně hovoří o regionálních epidemiích, neboť v jednotlivých oblastech se počty nemocných výrazně liší. Nejhorší situace je na Jesenicku.

Na Vysočině byla epidemiologická hranice překonána pouze v některých okresech. Nejčastěji jsou nemocné děti, několik pacientů bylo hospitalizováno v jihlavské nemocnici.

Na hranici epidemie je Moravskoslezský kraj, hygienici proto doporučili nemocnicím a ústavům sociální péče regulaci návštěv.

„V tomto týdnu jsme zaznamenali jeden závažný případ chřipky z Bruntálska způsobený virem chřipky A/H3N2, vyžadující léčbu na anesteziologicko resuscitačním oddělení," podotkla vedoucí protiepidemického odboru Irena Martinková. Ve dvou případech byl zaznamenán výskyt takzvané prasečí chřipky A/H1N1.

Kulminace epidemie očekávají lékaři ve Zlínském kraji. Počet nemocných se ve srovnání s minulým týdnem zdvojnásobil.

„Chřipka je na vzestupu ve všech okresech a ve všech věkových skupinách, blížíme se k vrcholu epidemie, pravděpodobně bude příští týden kulminovat," řekla v pátek vedoucí protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Hana Tkadlecová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám