Hlavní obsah

V Chomutově se před volbami znovu kupčí s hlasy, tvrdí nevládní organizace

Praha

Kupčení s hlasy opět provází nadcházející volby v Chomutově. Vyplývá to z vyjádření nevládních organizací. Iniciativa „Nechceme žít v Palermu” a Nadační fond proti korupci shodně tvrdí, že na nahrávkách zajistily důkazy o aktivitách osoby, která nabízela politikům za úplatu hlasy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Za jeden hlas požadovala 100 korun,“ informovali v pondělí zástupci protikorupčních organizací, kteří v této věci připravili trestní oznámení. Kandidáta politické strany PRO Chomutov Davida Ištoka podle aktivistů oslovili dva lidé s dotazem, zda nemá zájem o koupi hlasů od 25 voličů.

„Tyto osoby nabídku pouze zprostředkovaly. Za touto aktivitou totiž stála osoba, která prodává hlasy od 500 až 600 voličů,“ uvedly nevládní organizace.

Člověk kupčící s hlasy voličů podle nich zneužívá tíživou situaci občanů ze sociálně vyloučených lokalit Chomutova a udělal si z prodeje hlasů nelegální živnost.

Tři obvinění

Opakované hlasování do zastupitelstva v Chomutově a také v Bílině na Teplicku se uskuteční tuto sobotu. Nové volby nařídil krajský soud kvůli kupčení s hlasy.

Policie z maření přípravy a průběhu říjnových voleb a referenda v Chomutově obvinila pětačtyřicetiletého místního muže a ze stejného trestného činu údajně spáchaného v Bílině dva muže ve věku 24 a 28 let z Teplicka. Všem hrozí šest měsíců až tři roky vězení.

V případě Chomutova krajský soud prozkoumal 79 zcela shodně vyplněných hlasovacích lístků ve prospěch některých kandidátů ČSSD, odevzdaných v 11 ze 40 volebních okrsků.

Podle rozhodnutí soudu byly volební výsledky ovlivněny tak, že hlasování prohlásil za neplatné. Na přípravu a průběh opakovaného hlasování v Chomutově i Bílině hodlá kromě nevládních organizací dohlížet i policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám