Hlavní obsah

Hornorakouští ekologové podali žalobu proti dostavbě Temelína

Hornorakouské organizace bojující proti nukleární energii podaly žalobu proti dostavbě jihočeské jaderné elektrárny Temelín, uvedl hornorakouský zemský ministr pro životní prostředí Rudi Anschober. Žaloby podala česká ekologická sdružení, která o tom informovala ve středu.

Foto: Archiv JETE

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

"Společně s hornorakouskou iniciativou Antiatom budou podniknuty všechny možné kroky, aby se dostavbě Temelína zabránilo," uvedl Anschober. Zároveň označil jadernou energetiku za nehospodárnou.

Českým sdružením Jihočeské matky, Občanské iniciativy pro ochranu životního prostředí a hnutí Calla se nelíbí postup ministerstva životního prostředí v procesu posuzování vlivu stavby na životní prostředí (EIA). Podle nich nevyhodnotil dopady konkrétních typů reaktorů na životní prostředí.

Plánovanou dostavbu dvou temelínských bloků loni pozastavil ČEZ, když zrušil zadávací řízení. Předtím česká vláda oznámila, že nemůže garantovat výkupní cenu elektřiny z rozšířeného Temelína. Projekt by se tak nevyplatil.

Původně se o dostavbu jaderné elektrárny ucházely společnosti Areva, Westinghouse a konsorcium MIR.1200. V novém tendru se chce bojovat o zakázku za odhadovanou cenu 200 až 300 miliard korun i jihokorejská státní energetická společnost KEPCO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám