Hlavní obsah

Páleník: Akci na sledování manželky si vyžádal sám Nečas. Měl o ni obavy.

Právo, Radim Vaculík

Nejenže někdejší premiér Petr Nečas (ODS) věděl o akci Vojenského zpravodajství z října a listopadu 2012 týkající se jeho tehdejší manželky Radky, ale podle výpovědi jednoho z bývalých šéfů VZ Ondreje Páleníka si nasazení agentů osobně vyžádal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ondrej Páleník, dříve šéf Vojenského zpravodajství, dnes předseda Správy státních hmotných rezerv

Článek

Tuto zcela novou informaci sdělil Páleník během svého pondělního výslechu u hlavního líčení vedeného Obvodním soudem pro Prahu 1. Jednání bylo kvůli projednávání utajovaných skutečností pro veřejnost uzavřené.

Redakci tento obsah Páleníkovy výpovědi potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje. Páleník je spolu s dalšími vysokými funkcionáři Vojenského zpravodajství Milanem Kovandou a Janem Pohůnkem a bývalou šéfkou Nečasova kabinetu dnes Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) obžalován ze zneužití této tajné služby. Za to jim hrozí až pět let.

Obžaloba tvrdí, že zpravodajci v roce 2012 sledovali několik týdnů tehdejší manželku předsedy vlády Radku Nečasovou na žádost Nagyové a že prý šlo o osobní věc. Obžalovaní se naopak hájí, že se snažili Radku Nečasovou chránit a prováděli tzv. kontrasledování.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Nečasová přichází k soudu se svým manželem a advokátem

Páleník ve své nynější řeči u soudu podle zdrojů Práva řekl, že mu Petr Nečas osobně sdělil své obavy o možném nebezpečí, které může hrozit jeho tehdejší ženě. Poté si měl Nečas podle výpovědi Páleníka u něj telefonicky vyžádat, aby Vojenské zpravodajství zahájilo akci.

Pokračování v březnu

O jaké nebezpečí šlo, to se prý chystal upřesnit u soudu sám Nečas, jehož svědecká výpověď byla původně plánována na úterý, ale kvůli prodlužujícím se výslechům čtveřice obžalovaných ji soudkyně Helena Králová odložila až na březnové pokračování jednání.

Zdroj Práva nastínil, že podle Páleníkova pondělního tvrzení u soudu mu měl Nečas tehdy sdělit, že má obavy o manželku „snad prý kvůli gripenům“. Pokud by tuto verzi Nečas potvrdil a soud tomu uvěřil, postavení obžalovaných zpravodajců by se výrazně zlepšilo.

Páleník také podle informací Práva společně se svým pozdějším nástupcem ve funkci šéfa Vojenského zpravodajství a nyní rovněž obžalovaným Kovandou i jejich někdejším podřízeným Pohůnkem opakovaně při svých soudních výsleších napadali některá tvrzení státních zástupců a vyvraceli údajnou řadu nepřesností obsažených v obžalobě, mimo jiné prý špatná data či neznalost předpisů a postupů Vojenského zpravodajství.

„Nachytali je tzv. na holičkách,“ řekl Právu zdroj seznámený s výpověďmi obžalovaných.

Státní zástupce Rostislav Bajger bral ve středu tato nařčení s úsměvem. „Je to jejich způsob obhajoby, na kterou mají právo, ale my nemáme potřebu to komentovat,“ podotkl žalobce.

Žalobci jsou v klidu

Po středeční výpovědi posledního z obžalovaných Pohůnka, která skončila po dvou dnech, si naopak Bajger pomyslně mnul ruce. Prý se bývalý šéf jednoho z odborů VZ dostal do úzkých.

„Myslím si, že má pan obžalovaný poměrně těžkou pozici. Řekl bych to takto: některé otázky považujeme za nezodpovězené… Způsob obhajoby (všech obžalovaných) a dosavadní průběh jsme očekávali a myslím si, že s tím z hlediska důkazního nemáme žádný problém,“ poznamenal Bajger.

Na dotaz Práva, zda si jsou tedy státní zástupci stále tzv. jistí v kramflecích, Bajger odpověděl: „Pokud to takto zjednodušíme, tak ano.“

Související témata

Foto: Reuters

Jana Nagyová na kongresu ODS v Brně v listopadu 2012

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Nečas při rozhovoru s deníkem Právo

Podle samotného Pohůnka ale dotazy žalobců spíše svědčily o jejich nevědomosti, co se týká práce VZ, prý se jej snažili chytat za každé slovo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám