Hlavní obsah

Stát neměl přehled o stavu munice ve Vrběticích. Jsme jen majitelem zdí, řekl náměstek

Novinky, Václav Lang
Praha

Obsáhlá debata se strhla v úterý ve Sněmovně při jednání petičního výboru o petici, již iniciovali obyvatelé Zlínského kraje kvůli loňským explozím ve Vrběticích. Petenti i někteří poslanci si stěžovali na nedostatečné kontroly skladů ze strany státu. Ukázalo se, že příslušné úřady neměly přehled o tom, v jakém stavu uložená munice je.

Foto: Policie ČR

Vstupní část areálu muničních skladů u Vrbětic na Zlínsku

Článek

Spor se vedl zejména o to, do jaké míry měla ministerstva vnitra a obrany přehled o munici, která se skladovala ve vrbětickém areálu, jehož prostory se v současnosti pronajímají soukromým firmám. Ukázalo se, že úředníci neměli možnost nahlížet do beden s municí a kontrolovat, zda není prošlá.

„To jsou prostě nezávislé subjekty, a my jsme jen majitelem zdí,“ argumentoval náměstek ministerstva obrany Tomáš Kuchta, podle kterého resort coby pronajímatel objektu soukromým společnostem nemůže kontrolovat obsah věcí, které v něm skladuje.

Museli věřit majiteli

Podle něj se hlavně kontrolovalo, aby sklad nebyl nezákonně přeplněn bednami s municí, k čemuž prý pravděpodobně nedošlo. Museli se však přitom spolehnout na to, co kontrolorům o obsahu beden říká vlastník skladu.

„Chcete mi říct, že když skladujete vojenský materiál, tak se nedá zkontrolovat?“ reagoval zlínský poslanec Úsvitu Jaroslav Holík, podle kterého se ukazuje, že panuje větší kontrola ČOI u rohlíků než kompetentních orgánů u skladované munice. Náměstek odpověděl ve smyslu, že pronajímatel domu se také nájemníkovi nešťourá ve věcech.

Předseda výboru Karel Fiedler (Úsvit) se pozastavil nad tím, že úřady nejsou schopny majitele skladů donutit, aby jim otevřeli bedny s municí a nechali prověřit data expirace, ale mají páku na to, aby je po výbuších donutili přestěhovat celé sklady. „To, že munice, která může ohrozit bezpečnost řady občanů, nejsme schopni zkontrolovat? To je špatný vtip, pánové,“ obořil se na zástupce resortů.

Kusy železa na zahradě

Svou nespokojenost nad nedbalými kontrolami dali najevo i iniciátoři Petice za odvoz veškeré munice a nebezpečného materiálu z areálu Vrbětic. Petra Navláčilová ze spolku Za zdravé Valašsko uvedla, že se petenti cítí znepokojeni tím, co se dozvěděli od zástupců vnitra a obrany.

„Nikdo vlastně neví, co bylo obsahem těch beden!“ postěžovala si a odmítla argument, že na vině je legislativa. „Stát měl dostát své povinnosti a měl dostatečně chránit své občany. A to se neděje,“ prohlásila. „Nikomu z vás bych nepřála žít v této oblasti – ty vaše odpovědi nejsou dostačující,“ vzkázala dotyčným úředníkům.

Její kolega Rostislav Kašša zase popsal horké chvilky při výbuších: „Na zahradě nám přistávají půlkilové kusy železa, a to neříkám jako obrazný příměr, ale to se tam dělo.“

Zakažte obchody s municí

Náměstek ministra vnitra Jiří Nováček pak na kritiku poslankyně Margity Balaštíkové (ANO), že úředníci z vnitra a obrany odvedli špatnou práci, odpověděl: „Tak zakažte soukromým objektům obchodovat s municí.“

Dávat dohromady nedostatečné kontroly s výbuchy označil za zkratkovité. „Došlo k tomu neštěstí, ale stavět nás do role ‚vy za to můžete a my ne‘, to mi přijde zbytečné,“ řekl.

Po široké několikahodinové diskusi nakonec petiční výbor přijal usnesení, ve kterém mimo jiné vyjádřil pochybnosti o dodržování zákonů při správě a provozování areálu včetně prvotních povolovacích řízení. Vládu výbor požádal o přípravu legislativních úprav, které by napříště zabránily podobné situaci jako ve Vrběticích. Vláda má také dotčeným občanům zajistit kompenzaci škod, které má stát následně vymáhat po vinících.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám