Hlavní obsah

Češi a Češky ztrácejí strach ze svateb, jejich počet roste

Právo, Jiří Vavroň

Čechy podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) pozvolna opouští strach ze svateb. Jejich počet totiž ve třetím čtvrtletí letošního roku stoupl na 39 100. To je o 1 200 více než ve stejném období před rokem. Narodilo se i více dětí – 82 700 dětí, o 1 502 více než ve stejném období loni. Počet obyvatel země se zvýšil o 16 tisíc, země má tak 10,529 miliónu obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Počet svateb skutečně v Česku dlouhodobě klesá, vrchol zájmu o svatby představovala devadesátá léta, kdy se ročně uzavíralo přes 50 tisíc sňatků, uvádějí statistici. Loňský rok bylo uzavřeno nejméně svateb v historii, pouze 43 499.

Podle statistiků letos za devět měsíců poklesl i počet rozvodů. Meziročně se jejich počet snížil o 269 na 19 800 případů.

Vliv na zájem o sňatky má podle ekonomických analytiků i stav ekonomiky. Při hospodářských potížích a nejisté budoucnosti zájem o sňatky klesá, při naději, že země bude v dalších letech na tom lépe, zase stoupá.

Obyvatel přibylo

Obyvatel České republiky za tři čtvrtletí letošního roku po loňském úbytku přibylo o zhruba 16 100, země má tak 10,529 miliónu obyvatel. Vliv na to má růst počtu přistěhovalců z ciziny, ale také dále stoupající množství narozených.

Za devět měsíců letošního roku se narodilo 82 700 dětí. Jejich počet tak převýšil počet zemřelých, kterých bylo 77 700.

Největší podíl na zvýšení počtu obyvatel Česka ale měla skutečnost, že do země se přistěhovalo zhruba o 11 tisíc osob více, než se vystěhovalo.

Do České republiky se přistěhovalo 31,4 tisíce osob, uvádí ČSÚ, ve srovnání se stejným obdobím roku 2013 to bylo o 10,7 tisíce více. Počet vystěhovalých se snížil o 1,1 tisíce na 20,4 tisíce. Více než pětina přistěhovalých i vystěhovalých měla státní občanství Ukrajiny, mezi přistěhovalými dále dominují občané Slovenska a Ruska, mezi vystěhovalými občané ČR a Ruska.

V Česku ale trvale roste počet dětí narozených mimo manželství, upozorňují statistici. Jejich podíl stoupl na 46,5 procenta z celkového počtu živě narozených. Loni činil za stejné období 44,9 procenta. V zemi trvale klesá počet potratů. Podle údajů ÚZIS ČR jich bylo v 1. až 3. čtvrtletí 2014 registrováno 27,8 tisíce, meziročně o 552 méně.

Ačkoli celkově obyvatel České republiky přibylo, podle údajů statistiků za jednotlivé kraje zaznamenala nárůst jen polovina regionů. Nejvíce obyvatel přibylo ve Středočeském kraji, a to 10 145. Zůstává tak nejlidnatějším krajem Česka s 1,31 miliónu obyvatel. Naopak největší propad zaznamenal Moravskoslezský kraj, kterému ubylo od ledna do září 3 100 obyvatel. I přes úbytek se ale Moravskoslezský kraj drží s 1,22 miliónu obyvatel na třetí pozici podle lidnatosti regionů. Druhá je Praha, která má 1,25 miliónu obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám