Hlavní obsah

Skauti rozvážejí Betlémské světlo po Česku

– Brno

V sobotu kolem šesté hodiny ráno vyrazili první skauti z Brna s Betlémským světlem do celého Česka. Po cestě se k nim budou přidávat další, aby se symbol Vánoc mohl dostat do všech koutů země.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Do katedrály sv. Víta Betlémské světlo skauti a skautky přivezli 19. prosince 2014. Po republice ho začínají rozvážet o den později.

Článek

Do rozvozu Betlémského světla se v sobotu na nádraží v Brně zapojilo kolem padesátky skautů. Kromě vlaku na Prahu vyrazili také směrem na Bohumín a další místa.

"Každý rok je to podobné, vždy jde o skupinky kolem čtyř až deseti lidí," řekla Stanislava Vachová z brněnského skauta. Přehled vlaků, kterými skauti symbol Vánoc rozváží, je na webu www.betlemskesvetlo.cz.

Foto: Jan Handrejch

Betlémské světlo od skautů převzali kardinál Dominik Duka (vpravo), vlevo primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová.

V Brně bude rozvážet Betlémské světlo také speciální tramvaj dopravního podniku. Například od 10:00 do 10:45 bude stát v Nádražní ulici. Další zastavení má na náměstí Svobody nebo Mendlově náměstí.

Také pražský dopravní podnik v sobotu vypraví speciální tramvaj, ve které bude možné připálit si z lucerničky světlo a obdržet pamětní kartičku. Další z akcí, odkud bude v Praze možné odnést domů betlémské světlo, bude stánek Betlémská pošta na náměstí Míru.

Světlo zažehnuté v Betlémě se tradičně šíří jako symbol Vánoc, do Česka dorazilo už po pětadvacáté. Minulý víkend doputovalo z Vídně do Brna.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Tradice Betlémského světla vznikla v Rakousku. Do Betléma, místa narození Ježíše Krista, pro plamínek vždy cestují chlapec nebo děvče, kteří vykonali něco dobrého. Světlo zažehnuté v Betlémě se pak šíří po celém světě jako symbol Vánoc.

Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. Do Česka se Betlémské světlo dostalo po pádu komunismu a v rukou exilových skautů a skautek putovalo v prosinci 1989 až pod sochu svatého Václava v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám