Hlavní obsah

Žaloba poslanců na prezidenta? Dienstbier chce změnit ústavu

Právo, Karolina Brožová

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) předložil poslaneckým klubům další návrh změny ústavy. Prezidenta by podle něj mohla hnát k Ústavnímu soudu s obviněním z velezrady i samotná Sněmovna. Ústavní soud by navíc mohl prezidenta uznat vinným z porušení ústavy, aniž by hlava státu ztratila mandát.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Dienstbier

Článek

„Měli jsme jednání za účasti všech poslaneckých klubů, kde jsem prezentoval připravovaný návrh novely ústavy. Nemohu říci, že bychom se dohodli na nějakém znění, ale vnímal jsem většinovou podporu. Nepochybně však proběhne další diskuse,“ řekl Právu Dienstbier.

Změna se má týkat především hlavy státu. Zatímco dosud může žalobu na prezidenta podat pouze Senát se souhlasem třípětinové většiny přítomných senátorů a třípětinové většiny všech poslanců, nově by mohly žalobu podávat obě komory zvlášť.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Odpovědnost prezidenta nyní prakticky není realizovatelná. My navrhujeme, aby žalobu mohla podat kterákoliv z komor samostatně,“ řekl Dienstbier.

Poslanec a člen ústavně-právního výboru Martin Plíšek (TOP 09) to nevylučuje. Ke změně ústavy však budou podle něj poslanci chtít něco přidat.

„V podvýboru pro ústavu jsme se dohodli, že kluby navrhnou širší změny ústavy, které by se netýkaly jen prezidenta. Je potřeba se na ústavu po 21 letech podívat komplexně. Neměl by se z ní dělat trhací kalendář,“ řekl Právu Plíšek. S novou pravomocí Sněmovny hnát hlavu státu k Ústavnímu soudu ale souhlasí.

Stanjura: Odmítáme salámovou metodu

Pro návrh by však nemusela zvednout ruku ODS, která se ani nezúčastnila schůzky s Dienstbierem. „Po třináctihodinové schůzi Sněmovny se přece nebudeme bavit o ústavě,“ postěžoval si šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Odmítáme salámovou metodu, že každé tři týdny přijde vláda se změnou ústavy. Pokud se o tom máme seriózně bavit, tak si myslím, že se má vytvořit komise stran pro revizi ústavy,“ řekl Stanjura Právu.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD)

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Návrh podle něj reaguje přímo na Miloše Zemana. „Nelíbí se mi chování prezidenta, a tak navrhnu změnu ústavy? Takto se přece ústava měnit nemá. Nemůže reagovat na konkrétní chování konkrétního politika,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám