Hlavní obsah

Varování před smogem přichází pozdě, stěžují si lidé

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

Obyvatelé Moravskoslezského kraje, odborníci, školy, školky, ale i úřady si stěžují, že varování na vzduch zamořený jedovatým prachem přichází k lidem pozdě. Na sociálních sítích, ale i v dopisech redakci Práva tak lidé reagovali na smog, který od minulého týdne trápí celý Moravskoslezský kraj.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Smogový opar v Ostravě

Článek

„Varovný systém před smogem prostě nesplňuje svůj účel, lidé by se měli dozvědět včas, že je ohrožuje prach v ovzduší. Mělo by to být vyhlašováno pružněji, aby to splňovalo varování pro obyvatelstvo, a ne až po několika dnech, kdy jsou překračovány limity prachu v ovzduší,“ vysvětloval ostravský meteorolog Roman Volný.

Dodal, že takto byl systém státem nastaven před dvěma roky – a to nastavení je spíše pro zdroje znečištění než pro ochranu obyvatelstva v Česku. „Aby jim vyhlášením regulace nevznikaly příliš velké škody,“ upozornil meteorolog. Podle něj byl původní systém, který stát změnil v září 2012, daleko pružnější.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Na tom jsme se shodli všichni napříč republikou. Své připomínky jsme zaslali ministerstvu životního prostředí. Náš návrh na změnu zákona o ochraně ovzduší je nyní v připomínkovém řízení,“ doplnil Volný.

Čisté nebe: zákon o ochraně ovzduší neplní svůj účel

„Minulý týden jsme vůbec nevěděli, že je smog, a byli jsme s dětmi venku. Pak nás maminky pokáraly. Ale k nám se vůbec ta informace nedostala. Nějaká smogová situace a regulace byla vyhlášena snad až po několika dnech. Jak je to možné? My to varování potřebujeme dostat včas,“ reagovala například učitelka jedné z ostravských mateřských školek, která si nepřála zveřejnit jméno.

Ani lidé z ostravské obecně prospěšné společnosti Čisté nebe, která bojuje za čistší ovzduší na Ostravsku, nejsou se současným varovacím systémem spokojeni.

„Vyhlašování smogových situací a regulací je příliš pozdě – systém nevaruje a neinformuje veřejnost, aby upravila své chování. Například minulý týden byly po čtyři dny velmi výrazně překročeny hodnoty prachu v ovzduší, a stále nebyla vyhlášena smogová situace. Zákon, jak je nyní nastavený, neplní svůj účel. Je to přece zákon o ochraně ovzduší – a to se týká především zdraví lidí,“ zdůraznila Markéta Ubíková, ředitelka Čistého nebe, které provozuje v mobilech i SmogAlarm.

V Moravskoslezském kraji byla v pondělí sice smogová regulace na Opavsku, Novojičínsku a Bruntálsku brzy ráno odvolána, po celý den však ještě platila smogová situace. Ovzduší se však začalo výrazně pročišťovat díky větru. Meteorologové odpoledne předpokládali, že by smogová situace mohla být ještě v pondělí odvolána.

Reklama

Související témata:

Související články

Severní Moravu znovu trápí smog

Imisní limit pro polétavý prach, který je 50 mikrogramů na metr krychlový, byl v úterý ráno opět překročen na všech měřicích stanicích v Moravskoslezském...

Výběr článků

Načítám