Hlavní obsah

Šrapnely kolem domů nelétají, mírní Stropnický emoce kolem Vrbětic

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Ministr obrany Martin Stropnický klidní emoce kolem nových explozí v muničním skladu u Vrbětic na Zlínsku. Novinářům ve středu řekl, že se nestalo nic závažného, ani situace v přilehlých obcích není taková, že by například mezi domy létaly šrapnely. Zbrzdí se ale sanační práce. Nové výbuchy podle ministra nastaly ve skladu vzdáleném od místa původní exploze 150 metrů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický na středečním jednání Sněmovny

Článek

„Chápu samozřejmě, že občany to nějakým způsobem vyděsilo, ale nepředstavujme si to, prosím, tak, že tam mezi domky ve vesnici létají nějaké šrapnely,“ ujistil Stropnický.

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuchy ve VrběticíchVideo: Pro Novinky Lenka Bláhová

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ve středu ráno se u obce Vrbětice na Zlínsku znovu rozezněly výbuchy. Podle Stropnického ale nepocházely z nmuničního skladu silně poškozeného říjnovou explozí. [celá zpráva]

Nové výbuchy nastaly ve skladu vzdáleném od zmíněného 150 metrů. Pronajímala si ho zřejmě firma Imex. Sklad podle Stropnického hoří vysokým plamenem. Příčiny výbuchu nejsou známy, uvedla ČTK.

BEZ KOMENTÁŘE: Exploze v muničním areálu u VrběticVideo: Pro Novinky Radek Machů

Zpomalí to sanace

Ve Vrběticích byl do středy od výbuchů týden klid, takže začalo čištění cest kvůli odvozu nevybuchlé munice z areálu.

Stropnický ale nepovažuje rozhodnutí začít se sanačními pracemi po uplynutí sedmidenní lhůty za chybu. Šlo o doporučení odborníka, podotkl. „Nemyslím si, že pomůžeme celé té záležitosti tím, že budeme hledat viníka za každé dílčí rozhodnutí. Nestalo se nic tak vážného. Je to nepříjemnost, která irituje – samozřejmě právem – obyvatele, je to nepříjemnost v tom, že to teď pozastaví sanaci a postupný odvoz munice, ale nemám potřebu na někoho ukazovat prstem,“ prohlásil.

Dodal, že nikdo nemohl dopředu vyloučit, že se exploze budou opakovat. Nyní je podle něj zapotřebí znovu počkat, než se výbuchy uklidní. „Je to škoda v tom, že komunikace už byly vyčištěny a všichni jsme doufali, že dospějeme do toho stadia, kdy se jednotlivé muničáky budou kontrolovat a bude se okamžitě vyhodnocovat stav munice a její schopnost být odvezena,“ zalitoval.

Zdůraznil však potřebu dělat práce důkladně, a nikoli zbrkle. Připustil taky variantu, že může v příštích dnech napadnout větší vrstva sněhu a práce na sanacích se zastaví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám