Hlavní obsah

Babiš: Protest proti Zemanovi byl ostudný

Aktualizováno

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš označil pondělní akci odpůrců prezidenta Miloše Zemana na pražském Albertově za ostudu. Připomněl, že lidé pískali na akci, jíž se účastnili další prezidenti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstranti, kteří na Albertov přišli vyjádřit nesouhlas s Milošem Zemanem

Článek

"Udělali jsme si ostudu před celou Evropou," řekl Babiš. Podle něj měli demonstranti jít spíš na Hrad a ne na akci, kde se odhalovala pamětní deska za přítomnosti prezidentů dalších čtyř zemí. Babiš ale také řekl, že Zeman by situaci mohl vyřešit omluvou.

Lidé demonstrovali mimo jiné proti vulgární mluvě prezidenta, jeho postoji k Číně a jeho slovům a demonstracích 17. listopadu 1989.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Politici hnutí ANO u pamětní desky na Hlávkově kolejí v rámci oslav výročí 17. listopadu.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) vypískání nepokládá za selhání Zemanových odpůrců.

"Neberu to jako selhání těch účastníků, spíše je to závazek pro politiky," uvedl Zaorálek v Bruselu, kde je na jednání ministrů zahraničí EU. Politici by podle něj měli konat tak, aby společnost spojovali.

Dav na Albertově přeřvává mluvčíVideo: Česká televize ČT24

Ministr je například přesvědčen, že není možné zlehčovat to, co se stalo 17. listopadu 1989. "Žádné bití obušky v průběhu roku 1989 nepokládám za standardní... Připadá mi, že tohle zlehčovat nedává smysl a pak se člověk nediví, že společnost se dostává do varu," upozornil.

Zeman v sobotu řekl, že zásah na Národní třídě nebyla krvavá řež a protestní pochod studentů byl jednou z mnoha demonstrací. Proti tomu se hned ohradili politici, například i premiér Bohuslav Sobotka. [celá zpráva]

Také podle předsedy ODS Petra Fialy demonstrace ukázaly, že Zeman společnost stále více rozděluje. „Lidé nesouhlasí s jeho politickým stylem a zahraniční politikou dokonce tak silně, že to vyjadřují formou veřejných akcí a protestů. Ukazuje se, že občanům není jedno, co se v naší zemi a s naší zemí děje, a to je dobře," uvedl Fiala.

Proti demonstrantům se vymezil jihomoravský hejtman Michal Hašek. „Respektuji právo, každého svobodně vyjádřit svůj názor, ale odsuzuji útoky na hlavu státu dnes v Praze. Házení vajec, rajčat a bůhví čeho dalšího na prezidenta republiky je smutným zklamáním nad úrovní Zemanových názorových odpůrců. Došlo jim to, když proti nim stáli na pódiu prezidenti ČR, Slovenka, Polska a Německa?” Dodal, že z takových oslav demokracie je mu smutno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám