Hlavní obsah

Není to bič na žalobce, hájí Válková nový zákon o státním zastupitelství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) popřela, že by nový návrh zákona o státním zastupitelství omezoval nezávislost žalobců. Na tiskové konferenci uvedla, že naopak znemožňuje zásahy do jejich činnosti. Oproti původním úvahám návrh zachovává obě vrchní státní zastupitelství a zakládá dvoustupňový speciální úřad.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková na tiskové konferenci

Článek

Válková trvá na tom, že je návrh dostatečně kvalitní na to, aby mohl v budoucnu tvořit základ efektivního fungování státního zastupitelství. "Posiluje nezávislost státních zástupců, nikoli naopak," řekla.

Vést by k tomu podle ní mělo zavedení funkčního období vedoucích státních zástupců, povinná výběrová řízení či neopakovatelnost funkce nejvyššího státního zástupce, který bude moci být odvolán jen z důvodů přesně stanovených v zákoně a přezkoumatelných prostředky správního soudnictví.

"Není se třeba bát toho, že by se jednalo o bič na státní zástupce. Myslím, že státní zástupci nakonec budou rádi a že změny přivítají," uvedla.

Vrchní státní zastupitelství se rušit nebudou

Ministryně tvrdí, že její návrh je v mnoha směrech stejný jako původní návrh zákona, který vzešel z dílny Nejvyššího státního zastupitelství a který z projednávání ve Sněmovně stáhla její předchůdkyně Marie Benešová (ČSSD). To, čím se návrh podle Válkové nejvíc odlišuje, je plán na zřízení speciálu vně Nejvyššího státního zastupitelství a tím, že nenavrhuje zrušení vrchních státních zastupitelství v Praze a Olomouci.

Válková navrhuje, aby vzniklo dvoustupňové specializované státní zastupitelství pro závažnou majetkovou trestnou činnost, pro korupční delikty a některé další trestné činy. Specialisté by se měli zabývat takovými skutky, u nichž škoda překročí hranici 75 miliónů korun. Nekomplikované případy budou moci postoupit svým kolegům z krajských státních zastupitelství.

Válková připustila, že norma je do jisté míry kontroverzní, a proto pro ni chce nejprve získat politický konsenzus mezi koaličními stranami. Teprve poté návrh zamíří do klasického připomínkového řízení. Ministryně doufá, že jej i přesto stihne předložit vládě v naplánovaném termínu, tedy do konce letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám