Hlavní obsah

Policie chce mít vlastní hymnu, provedení ale nadzvedlo ze židle i policisty

– Praha • Aktualizováno
Novinky, her

Policie ČR má pracovní verzi hymny s názvem „V životě nestačí jen snít.“ Hymna se měla stát novým policejním symbolem, reakce na ni jsou však rozporuplné, a to nejen mezi širokou veřejností, ale i samotnými policisty. Policejní prezident Tomáš Tuhý nakonec v sobotu vrátil hymnu k přepracování.

Policie ČR má svou hymnuVideo: Policie ČR, Novinky

 
Článek

Hudbu složil dirigent Hradní stráže a policie Jan Zástěra, text napsal Martin Budek. Hymna byla vytvořena jako zaměstnanecké dílo, policie tak za ní nebude platit žádné peníze. Skladba by měla zaznívat hlavně při výjimečných akcích.

Nejen mezi policisty se hymna nesetkala s nadšením. Na internetu se již objevilo několik skupin a jedinců vyjadřujících ke skladbě naprostou nelibost. Vytýkána je hlavně pompéznost a nešťastně zvolený žánr, připomínající budovatelské písně.

Foto: Policie ČR

Text pracovní verze policejní hymny

„Myslím, že hymna PČR je velmi dobrý nápad, ale konečné pojetí je o pár let pozadu a většině lidí z řad veřejnosti připomene spíše budovatelské písně z dřívějších dob,“ řekl Novinkám pražský policista, který si přál zůstat v anonymitě.

A policistka ze Středočeského kraje dodává. „Mít vlastní hymnu je určitě zajímavé. Ovšem její aktuální podoba je hrozná a neznám ve svém pracovním okolí jediného policistu, kterému by se hymna líbila.“

Na sociálních sítích již dokonce vznikla stránka, kde se sdružují policisté, kteří s hymnou PČR nesouhlasí.

„Pan policejní prezident na základě negativních reakcí samotných policistů rozhodl pozastavit a vrátit k přepracování pracovní verzi nové policejní hymny, která se tento týden neplánovaně dostala do sdělovacích prostředků. Policejní prezident chce, aby hymna lépe vystihovala ducha moderní policie, a aby ji policisté lépe přijali,“ uvedla tisková mluvčí policejního prezidia Ivana Nguenová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám