Hlavní obsah

Al-Káida se snaží oslovit i muslimy v Česku, varují vojenští zpravodajci

– Praha • Aktualizováno

Islámští teroristé z Al-Káidy se snaží šířit ideologii džihádu i v České republice. Podobně jako jinde v Evropě k tomu využívají zejména internet a sociální média, jak upozornilo ve výroční zprávě za loňský rok Vojenské zpravodajství (VZ).

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Islamisté se zaměřují na šíření své ideologie přes internet. Využívají k tomu především své webové stránky a sociální sítě. Nekontrolované šíření radikálních myšlenek tak zvyšuje nebezpečí teroristických útoků takzvaných vlků samotářů působících samostatně.

Zpravodajci na druhou stranu také uvádějí, že ačkoli se Česko účastní protiteroristických operací NATO a hlásí se k tradičnímu spojenectví s USA a Izraelem, není pro islamistické teroristické organizace primárním cílem.

Vysokému riziku ale čelí čeští vojáci na zahraničních misích a vojenští diplomaté na ambasádách v zemích Blízkého a Středního východu, severní Afriky a Asie, kde působí především odnože Al-Káidy. Vojenské zpravodajství také varuje před bojovníky Islámského státu (bývalý ISIS), kteří pocházejí z Evropy a v Sýrii prošli radikalizací a bojovým výcvikem. "Po návratu do evropských zemí mohou představovat bezpečnostní hrozbu," uvádí VZ.

Radikálům chybí jednotící osobnost

Zpravodajci loni rovněž zaznamenali nový rys mezi extremisty v řadách armády, a tím je nárůst násilí. Všimli si také prolínání "neonacistických myšlenek a projevů s radikalizací jedinců", které směřovalo ve většině případů mezi fotbalové hooligans.

Extremisticky smýšlející jednotlivci jsou větší bezpečnostní hrozbou pro Českou republiku než organizovaná extrémní ultrapravice, které chybí vůdčí osobnost.

Vojenské zpravodajství sleduje především sympatizanty pravicového extremismu mezi českými vojáky a jejich aktivity, které by mohly znamenat riziko pro obranu Česka.

Reklama

Výběr článků

Načítám